BUDGET. Alliansen plockar ut en halv miljard kronor ur stadens krisreserv för att kunna gasa och slippa skära ner i välfärden. Foto: Gabriel Tjulander

Trygghet i fokus när Alliansens budget klubbades

Trygghet och skola. Det är två fokusområden i alliansens budget inför nästa år som klubbades på torsdagen.

  • Publicerad 11:16, 6 nov 2020

Nu plockar vi ut 500 miljoner av reserver på 5 miljarder, så det är inte ett gigantiskt uttag.

Det blir den ledande alliansens budget som gäller nästa år i Göteborg. Det beslutade kommunfullmäktige på en coronaanpassad förkortad debatt under torsdagen med 41 av 81 ledamöter närvarande.  

– Det är en budget som tar ansvar för Göteborg i en svår tid. Vi säkerställer att göteborgarna ska kunna lita på och känna sig trygga i välfärden, samtidigt som vi fortsätter investera i staden, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Trygghet är ett av fokusområdena i budgeten där alliansen vill lägga 300 miljoner kronor. Utöver olika trygghetssatsningar i stadens utsatta områden vill alliansen utöka paragraf 3-områdena i centrum som kommer innebära fler ordningsvakter på både Avenyn och Järntorget.

– Det har varit ett framgångsrikt arbete runt Nordstan och Brunnsparken. Nu fördubblar vi insatserna och hoppas på resultat på fler platser i stan, säger Axel Josefson.

Så blev Nordstan säkrast i centrum

Andra satsningar i budgeten är en grundskolesatsning på nästan en miljard under tre år, 60 miljoner till Jubileumsbadet som nu ser ut att bli av, 36 miljoner till ett renare Göteborg och en satsning på kvinnojourer.

Attenius (S): ”Alliansen har lärt sig sin läxa”

Förra årets budgetdebatt blev en utdragen och hetsig process. I år gick det smidigare. Huvudförklaringen till det är coronapandemin, enligt Axel Josefson.

– I det här läget är det flera partier som inser att vi måste säkerställa att vi har finansiella resurser att hantera pandemin.

Men han ger också en känga till flera av de andra partiernas budgetar.

– Det är inte alla partier som klarar av att presentera en fullständig budget. Det är tråkigt. Jag tycker man ska lyckas ta fram en budget som går att debattera.

Vilka partier tänker du på då?

– De enda som levererat kompletta budgetar som går att styra på är alliansen och V/Mp/Fi, säger Axel Josefson.

Hur mycket har coronapandemin påverkat er budget?

– Jag skulle säga att hela budgeten naturligtvis är påverkad av corona. Dels får vi minskade skatteintäkter på grund av ökad arbetslöshet, dels har vi också fått stadsbidrag till olika områden.

För att kunna genomföra satsningarna inför nästa år kommer pengar tas från stadens krisreserv.

– I och med att vi har en nedgång på skatteintäkterna och vill fortsätta hålla uppe den kommunala insatsen på den nivån vi vill behöver vi plocka ut från reserverna vi arbetat upp under de goda åren. Nu plockar vi ut 500 miljoner av reserver på 5 miljarder, så det är inte ett gigantiskt uttag, säger Axel Josefson.

Utöver det plockar man ut en utdelning på 540 miljoner kronor från de kommunala bolagen.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00