BUDGET. Alliansen plockar ut en halv miljard kronor ur stadens krisreserv för att kunna gasa och slippa skära ner i välfärden. Foto: Gabriel Tjulander

Trygghet i fokus när Alliansens budget klubbades

Trygghet och skola. Det är två fokusområden i alliansens budget inför nästa år som klubbades på torsdagen.

  • Publicerad 11:16, 6 nov 2020

Nu plockar vi ut 500 miljoner av reserver på 5 miljarder, så det är inte ett gigantiskt uttag.

Det blir den ledande alliansens budget som gäller nästa år i Göteborg. Det beslutade kommunfullmäktige på en coronaanpassad förkortad debatt under torsdagen med 41 av 81 ledamöter närvarande.  

– Det är en budget som tar ansvar för Göteborg i en svår tid. Vi säkerställer att göteborgarna ska kunna lita på och känna sig trygga i välfärden, samtidigt som vi fortsätter investera i staden, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Trygghet är ett av fokusområdena i budgeten där alliansen vill lägga 300 miljoner kronor. Utöver olika trygghetssatsningar i stadens utsatta områden vill alliansen utöka paragraf 3-områdena i centrum som kommer innebära fler ordningsvakter på både Avenyn och Järntorget.

– Det har varit ett framgångsrikt arbete runt Nordstan och Brunnsparken. Nu fördubblar vi insatserna och hoppas på resultat på fler platser i stan, säger Axel Josefson.

Så blev Nordstan säkrast i centrum

Andra satsningar i budgeten är en grundskolesatsning på nästan en miljard under tre år, 60 miljoner till Jubileumsbadet som nu ser ut att bli av, 36 miljoner till ett renare Göteborg och en satsning på kvinnojourer.

Attenius (S): ”Alliansen har lärt sig sin läxa”

Förra årets budgetdebatt blev en utdragen och hetsig process. I år gick det smidigare. Huvudförklaringen till det är coronapandemin, enligt Axel Josefson.

– I det här läget är det flera partier som inser att vi måste säkerställa att vi har finansiella resurser att hantera pandemin.

Men han ger också en känga till flera av de andra partiernas budgetar.

– Det är inte alla partier som klarar av att presentera en fullständig budget. Det är tråkigt. Jag tycker man ska lyckas ta fram en budget som går att debattera.

Vilka partier tänker du på då?

– De enda som levererat kompletta budgetar som går att styra på är alliansen och V/Mp/Fi, säger Axel Josefson.

Hur mycket har coronapandemin påverkat er budget?

– Jag skulle säga att hela budgeten naturligtvis är påverkad av corona. Dels får vi minskade skatteintäkter på grund av ökad arbetslöshet, dels har vi också fått stadsbidrag till olika områden.

För att kunna genomföra satsningarna inför nästa år kommer pengar tas från stadens krisreserv.

– I och med att vi har en nedgång på skatteintäkterna och vill fortsätta hålla uppe den kommunala insatsen på den nivån vi vill behöver vi plocka ut från reserverna vi arbetat upp under de goda åren. Nu plockar vi ut 500 miljoner av reserver på 5 miljarder, så det är inte ett gigantiskt uttag, säger Axel Josefson.

Utöver det plockar man ut en utdelning på 540 miljoner kronor från de kommunala bolagen.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40