GRUNDSKOLA. Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) sitter bland annat i Göteborgs grundskolenämnd. Foto: Socialdemokraterna

Tryggvadottir Rolka (S): Det görs absolut inte tillräckligt”

Socialdemokraterna i Göteborg vill införa obligatorisk psykosocial screening i högstadiet för att upptäcka ungdomar som mår dåligt.

  • Publicerad 14:48, 8 maj 2020

Precis på samma sätt som man mäter och väger ska det vara en naturlig del med psykosociala frågor.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) tycker inte att det görs tillräckligt för att upptäcka och ta hand om psykisk ohälsa i skolan.

– Vi har världens lyckligaste barn fram till de är tolv år, sedan får vi världens mest olyckliga ungdomar. Det är vår tids stora hälsoutmaning, säger hon.

Ny rapport: Självmord bland unga ökar

För några månader sedan lade Socialdemokraterna tillsammans med Demokraterna ett yrkande om att införa obligatorisk psykosocial screening i högstadiet. Det skulle i så fall vara organiserat inom elevhälsan.

– Det finns bland annat på Island. Precis på samma sätt som man mäter och väger ska det vara en naturlig del med psykosociala frågor. Det är ett sätt att jaga rätt på de som inte syns och hörs i sått dåliga mående och som inte är utåtagerande. I samma yrkande lämnade vi förslag för att säkerställa drogpolicy i grundskolan, det finns bara på gymnasieskolan, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

Yrkandet röstades ned. Däremot ville de övriga partierna se en rapport om vad som görs i dag för att därefter ta ställning till hur man kan jobba vidare.

– Jag tycker inte att vi har något behov av att sammanställa vad som görs i dag. Vi vet alla att vi gör för lite. Det finns ingen tid att vänta. Så var det redan innan coronapandemin. Men nu har det blivit ännu viktigare, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11