Sjöräddning. Sommaren 2018 har hittills varit en hektisk sommar för RS Hovås. Foto: Sjöräddningssällskapet

Tuff sommar för Sjöräddningssällskapet

Det varma sommarvädret har lockat ut fler än vanligt på sjön vilket har resulterat i en hektisk sommar för Sjöräddningssällskapet Hovås som bevakar Göteborg.

  • Publicerad 12:08, 2 aug 2018

RS Hovås har fått jobba hårt i sommar då värmen bidragit till att fler gett sig ut med båten.

– Min magkänsla säger att vi har haft mer att göra sedan det vackra vädret började i maj. Men innan dess var det väldigt kallt ute och då hade vi ovanligt lite att göra och sedan kom allt på en gång, säger Håkan Busck stationsansvarig på RS Hovås.

Men den största delen av utryckningarna har varit så kallade förebyggande utryckningar. Situationer som inte varit livshotande.

– Det kan röra sig om motorstopp eller något som gör att man inte kommer från platsen. En situation som hade varit direkt farlig om det hade varit storm. Och anledningen till att vi ser en ökning är det vackra vädret, säger Håkan Busck.

Ökningen av det förebyggande räddningsarbetet ser man även på andra RS stationer runt om i Sverige. Enligt preliminära siffror från Stockholm ökade de förebyggande utryckningarna med 30 procent hittills i sommar, rapporterar Svt.

Sett till drunkningstillbuden så menar Håkan att de varit förskonade och inte sett någon ökning vad gäller den typen av utryckningar den här sommaren.

– Vi har haft några, de allra flesta har gått bra men man ska också vara medveten om att alla drunkningstillbud inte är det för det kan vara bortsprungna barn som man befarar är i vattnet men som sedan hittas på land. Men för vår del har det inte varit mer än vanligt, avslutar Håkan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG