Tuffare för kvinnor att ta plats i politiken

Att ta plats och respekteras i politiken kan vara betydligt svårare som kvinna, det tycker flera fullmäktigepolitiker som vi varit i kontakt med. Göteborgs fullmäktigeordförande Lena Malm (S) minns flera tillfällen då hon gått in och brutit när tonen blivit nedlåtande i debatter.

  • Publicerad 07:00, 25 nov 2017

I bransch efter bransch träder nu kvinnor fram och vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. Förra veckan berättade flera av politikerna i kommunfullmäktige om sina erfarenheter för Göteborg Direkt.

​– Jag blir nog ändå lite förvånad över att kvinnor fortfarande blir utsatta för det här. Man tänker att diskussionen skulle göra att det finns en större medvetenhet kring det här i dag. Det gör mig arg att vi inte kommit längre, säger Lena Malm (S).

I enkäten berättade många att de blivit utsatta för trakasserier och övergrepp, vissa i rollen som politiker. Men flera vittnade också om att de inom politiken fått ett nedlåtande bemötande på grund av kön, och att kvinnor behandlas annorlunda när de försöker ta plats.

En av dem är ledamoten Kristina Bergman Alme (L), som varit politiker i över tjugo år.

– Det kan vara att jag tidigare argumenterat för en sak som ingen lyssnat på, sen när en man säger det så lyssnas det. Jag tror dock att jag kan dra fördel av min längd, jag är nästan 1.80 lång. Om jag ska debattera mot någon med mycket makt tar jag alltid på mig höga klackar, säger hon.

Kan du ge några exempel på nedlåtande ton i fullmäktige?

– För ett halvår sen skulle vi debattera trafikfrågor och det stod förvisso bara män på talarlistan. Men då sa SD:s gruppledare att nu kan väl ni flickor i FI gå och fika lite när vi ska debattera trafik. Det blev det mycket snack om, säger hon.

Ordförande Lena Malm minns händelsen.

– Det är inte den enda, det har varit flera mellan dem. Men det ÄR så att när vi diskuterar trafik exempelvis så är det fler män på talarlistan. Det är tydligt att det finns en skillnad i hur man engagerar sig och kanske hur man tillåts engagera sig inom partierna, säger hon.

När hon märker att tonen blir nedlåtande brukar hon, och övriga i presidiet, gå in och bryta. Det är en ordningsfråga, som hon uttrycker det.

Någon direkt skillnad efter metoo-kampanjen har hon dock inte märkt inom politiken än så länge.

– Nej inte mer än att vi kvinnor pratar med varandra, men i några beslutande församlingar har jag inte märkt av det. Det finns ett stort behov inom både politiken och andra samhällssektorer att lyfta upp och prata om de här frågorna, säger Lena Malm.

LÄS MER:

Metoo: Göteborgspolitiker vittnar om sexuella övergrepp

Ann-Sofie Hermansson: "Har också varit utsatt"

Göteborgspolitiker vittnar om övergrepp

Förra veckan publicerade Göteborg Direkt resultatet av en enkät som vi skickat till alla ledamöter och ersättare i Göteborgs kommunfullmäktige: 125 politiker.

55 svarade: 26 män och 29 kvinnor.

22 har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp, sex av dem även i sin roll som politiker.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG