Farlig laddare. Laddaren började brinna vid Elsäkerhetsverkets ttest (bilden till höger). Foto: ur Elsäkerhetsverket beslut.

Tullen beslagtog 110 farliga batteriladdare

En företagare i nordöstra Göteborg har fått hela sin sändning av batteriladdare beslagtaget av Elsäkerhetsverket. Laddarna saknade märkning, antändes lätt vid test och ansågs därmed för farliga för allmänheten.

  • Publicerad 09:30, 4 jan 2019

Det var i november som Tullverket stoppade 110 batteriladdare som en man i Göteborg importerat från Kina till Sverige. Nu beslutar Elsäkerhetsverket om försäljningsförbud för laddarna. Enligt myndighetens inspektion saknar produkten bland annat uppgifter om tillverkare och importör – dessutom har en teknisk undersökning visat på brister.

Det var när sändningen från Kina nådde Landvetter som Tullverket beslutade att genomföra en inspektion av produkten. De fann då indikationer på brister och informerade Elsäkerhetsverket för bedömning av laddaren.

Elsäkerhetsverkets inspektion visade att batteriladdaren saknade så väl teknisk märkning enligt EU-standard som tillverkarens namn och adress. Produkten saknade dessutom importörens namn och adress och den tekniska undersökningen visade på brister. Bland annat satt olika komponenter för nära varandra och vid testet fattade laddaren eld.

Förbudet innebär att produkten varken får säljas, skänkas bort eller på annat sätt överlåtas. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.
 

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG