Turistsouveniren ska fixa jobb åt syriska kvinnor

Konsthantverket Aghabani, ett slags broderikonst, var en av de mest sålda turistsouvenirerna i Syrien innan inbördeskriget bröt ut. Nu kan mönstret bli draghjälp för syriska kvinnor i Sverige som vill ut på arbetsmarknaden.

  • Publicerad 18:59, 10 okt 2017

– Vi har valt att jobba med den här broderikonsten för att den är så känd och symbolisk. Innan kriget jobbade cirka 2 000 kvinnor i Damaskus och försörjde sig på den, men nu är det bara ett hundratal kvar, säger Cajsa Malmström.

Hon kommer att leda projektet som startar nu i höst och fått namn efter broderikonsten: Aghabani. Förhoppningen är att nyanlända kvinnor från Syrien ska kunna försörja sig genom att starta eget och importera, marknadsföra och sälja det syriska hantverket i Sverige och övriga världen.

– De kommer att få göra en affärsplan och analysera intresset och marknaden för det här. Mönstret kan ju användas på allt från dukar, gardiner och kläder till mobilskal. Det kanske vore snyggt på ett par Converse till exempel, säger hon.

En av tankarna är också att upprätthålla kontakten med hemlandet, många nyanlända går i tankar att återvända om det blir fred, berättar Houda Zoubi, ordförande i Arabiska kulturföreningen som driver projektet.

– När jag kom hit för 35 år sen kände jag att när mina barn är vuxna blir det adjö till Sverige, jag ville tillbaka till Syrien och Damaskus. Men så småningom ändrade jag mig, säger hon.

I sitt arbete som lärare på Integrationscentrum träffar hon ofta nyanlända med en längtan efter att återvända.

– Många känner att blir det fred vill jag återvända. Oavsett om man väljer att återvända eller etablera ett företag här så får man styrkan av ett nätverk och att vara företagare, säger hon.

Aghabani

Projektet finaniseras av Migrationsverket.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG