Kvinnostrejk Göteborg demonstrerade mot mäns våld mot kvinnor på Götaplatsen. Foto: Markus Andersson

Tusentals anmälningar ledde till 70 åtal

Bara fem procent av alla våldtäkter leder till en fällande dom. Sedan i början av 2021 har 70 ärenden avgjorts i Göteborgs Tingsrätt. En fjärdedel av de åtalade frikändes från brott.

  • Publicerad 05:30, 23 maj 2022

GöteborgDirekt har begärt ut samtliga domar där brottsrubriceringen är våldtäkt från 2021 fram till april 2022. Vi fick ut 70 domar totalt, varav 15 frikännanden.

Majoriteten av männen som stod åtalade för våldtäkt under tidsperioden är födda på 1990- och 2000-talen. Den yngsta av de misstänkta var 16 år och den äldsta 78 år.

Var tredje person var även åtalad för andra brott vid samma tillfälle. Vanligast var narkotikabrott, olaga hot, misshandel, kränkande fotografering och övergrepp i rättssak.

De flesta brottsoffer var unga tjejer. 16 av åtalen gällde våldtäkt mot barn, alltså att målsägande var under 15 år.

I ett av fallen dömdes en ung flicka för våldtäkt på en yngre skolkamrat. I alla övriga 69 åtal var de misstänkta förövarna män.

56 av våldtäkterna uppgavs ha skett i Göteborg, av personer från alla håll i staden. 21 av de misstänkta gärningsmännen var vid tiden för åtalet bosatta på Hisingen.

Majoriteten av de som dömdes för våldtäkt fick minimumstraffet två års fängelse.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00