UTSATT. 5 600 flickor och kvinnor antas ha blivit utsatta för könsstympning. På internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning, tisdagen den 6 februari - uppmärksammas hedersvåldet. Foto: Mostphoto

Tusentals flickor i Göteborg utsatta för könsstympning

Fler än 5 600 flickor i Göteborg kan ha blivit utsatta för kvinnlig könsstympning. På internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning uppmärksammas hedersvåldet i Göteborg.

  • Publicerad 13:31, 6 feb 2019

– Det är en viktig dag för att uppmärksamma frågan och sätta ljuset på den, säger Katarina Idegård, Göteborgs Stads samordnare mot hedersrelaterat våld, som är med och anordnar en halvdag på temat för kommunens personal med flera.

Kvinnlig könsstympning är en kränkning av barns och kvinnors mänskliga rättigheter och är straffbart. I början av 2017 genomfördes en lokal uppskattning som visade att det i Göteborg rör sig om drygt 5 600 flickor och kvinnor som kan ha blivit utsatta för könsstympning.

– Vi vet att vi har en målgrupp i Göteborg som behöver få tillgång till rätt vård och stöd. Vi behöver också arbeta med att förhindra att det sker, säger Katarina Idegård.

Förbjudet sedan 1982

I Göteborg pågår ett kontinuerligt arbete med att förhindra och hjälpa redan utsatta flickor och kvinnor. Elevhälsan och ungdomsmottagningarna har tagit fram rutiner för att ge stöd åt personal som möter unga kvinnor. Även inom socialtjänstens barn- och ungaenheter och förskoleförvaltningen ska rutiner tas fram.

– Det handlar även om att informera om att det är förbjudet i Sverige sedan 1982 och att det är ett allvarligt brott.  Vi måste förändra attityder och värderingar, vilket är ett långsiktigt arbete.

Få polisanmälningar

För ett år sedan var det ett misstänkt fall av könsstympning i Göteborg men förundersökningen lades ner då målsägandens uppgifter inte kunde styrkas.

Förekommer det könsstympning i Göteborg?

– Vi har i dag inga bevis på att det sker här. Polisen får in väldigt få anmälningar kring det här. Könsstympning är brottsligt redan på planeringsstadiet så det är viktigt att polisanmäla om man har misstanke att det ska ske. 

Blå stället

Även på Blå Stället i Angered uppmärksammas frågan med filmvisning och samtal under kvällen den 6 februari - internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning.

Jullov – då ökar risken för bortgifte

Så rustar Göteborg mot hedersvåld

Så gör du om du misstänker att ett barn är utsatt

Vid misstanke om att könsstympning har skett medan barnet varit bosatt i Sverige eller att det planeras för könsstympning ska anmälan göras till polisen, då det är brottsligt.

Gör också en orosanmälan till socialtjänsten.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Här kan unga och vuxna få stöd

Ungdomar kan vända sig till sin skolsköterska eller till stadens ungdomsmottagning. Till socialtjänsten kan såväl ungdomar som vuxna vända sig.  

Sedan ett år tillbaka finns en Vulvamottagning på Angereds Närsjukhus dit kvinnor med problem till följd av könsstympning kan vända sig.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Dialoga

kompetenscentrum om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11