UTSATT. 5 600 flickor och kvinnor antas ha blivit utsatta för könsstympning. På internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning, tisdagen den 6 februari - uppmärksammas hedersvåldet. Foto: Mostphoto

Tusentals flickor i Göteborg utsatta för könsstympning

Fler än 5 600 flickor i Göteborg kan ha blivit utsatta för kvinnlig könsstympning. På internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning uppmärksammas hedersvåldet i Göteborg.

  • Publicerad 13:31, 6 feb 2019

– Det är en viktig dag för att uppmärksamma frågan och sätta ljuset på den, säger Katarina Idegård, Göteborgs Stads samordnare mot hedersrelaterat våld, som är med och anordnar en halvdag på temat för kommunens personal med flera.

Kvinnlig könsstympning är en kränkning av barns och kvinnors mänskliga rättigheter och är straffbart. I början av 2017 genomfördes en lokal uppskattning som visade att det i Göteborg rör sig om drygt 5 600 flickor och kvinnor som kan ha blivit utsatta för könsstympning.

– Vi vet att vi har en målgrupp i Göteborg som behöver få tillgång till rätt vård och stöd. Vi behöver också arbeta med att förhindra att det sker, säger Katarina Idegård.

Förbjudet sedan 1982

I Göteborg pågår ett kontinuerligt arbete med att förhindra och hjälpa redan utsatta flickor och kvinnor. Elevhälsan och ungdomsmottagningarna har tagit fram rutiner för att ge stöd åt personal som möter unga kvinnor. Även inom socialtjänstens barn- och ungaenheter och förskoleförvaltningen ska rutiner tas fram.

– Det handlar även om att informera om att det är förbjudet i Sverige sedan 1982 och att det är ett allvarligt brott.  Vi måste förändra attityder och värderingar, vilket är ett långsiktigt arbete.

Få polisanmälningar

För ett år sedan var det ett misstänkt fall av könsstympning i Göteborg men förundersökningen lades ner då målsägandens uppgifter inte kunde styrkas.

Förekommer det könsstympning i Göteborg?

– Vi har i dag inga bevis på att det sker här. Polisen får in väldigt få anmälningar kring det här. Könsstympning är brottsligt redan på planeringsstadiet så det är viktigt att polisanmäla om man har misstanke att det ska ske. 

Blå stället

Även på Blå Stället i Angered uppmärksammas frågan med filmvisning och samtal under kvällen den 6 februari - internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning.

Jullov – då ökar risken för bortgifte

Så rustar Göteborg mot hedersvåld

Så gör du om du misstänker att ett barn är utsatt

Vid misstanke om att könsstympning har skett medan barnet varit bosatt i Sverige eller att det planeras för könsstympning ska anmälan göras till polisen, då det är brottsligt.

Gör också en orosanmälan till socialtjänsten.

Källa: Göteborg stad

Här kan unga och vuxna få stöd

Ungdomar kan vända sig till sin skolsköterska eller till stadens ungdomsmottagning. Till socialtjänsten kan såväl ungdomar som vuxna vända sig.  

Sedan ett år tillbaka finns en Vulvamottagning på Angereds Närsjukhus dit kvinnor med problem till följd av könsstympning kan vända sig.

Källa: Göteborg stad

Dialoga

kompetenscentrum om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Axelsson: "Vi måste hitta nya vårtecken"

Krönika Covid-19 kommer att förändrar vårt samhälle i grunden, även våra beteenden och traditioner. Men oavsett coronavirus eller inte så kommer våren till Göteborg.torsdag 14/5 15:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57