I Göteborg arrangeras Blodomloppet i Slottsskogen. Foto: Mostphotos

Tusentals hyllar blodet i Slottsskogen

I dag väntas 11000 personer till Slottsskogen där Blodomloppet arrangeras för 25 gången. Syftet är att uppmärksamma blodgivning och hylla alla de som ger blod.

  • Publicerad 13:14, 4 jun 2018

Blodomloppet arrangeras på 17 platser runt om i landet och i Göteborg har loppet anordnats sedan 1993.

– Eftersom det är 25-årsjubileum så satsar vi extra på upplevelserna på eventområdet. Bland annat kommer vi ha slagverksorkestern Kiriaka på plats för peppa deltagarna inför loppet, säger Per Tedenrud från Örgryte IS Friidrott i ett pressmeddelande. De arrangerar loppet tillsammans med blodcentralen GeBlod på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Syftet med loppet är att uppmärksamma vikten av blodgivning och samtidigt hylla alla de som ger blod.

– Kvällen är en mix av individuell prestation, laganda och gemenskap. Och allting med ett gott syfte. Blodomloppet sprider kunskap och engagemang om blodgivning. Vill man veta mer om blodgivning, hur man blir blodgivare eller hur man på andra sätt kan hjälpa till tycker jag man ska titta in i blodgivningens tält eller Blodmobilen som finns på plats, säger Ulrika Ljung från GeBlod.

Loppet genomförs med hjälp av 200 funktionärer och på plats finns också årets ambassadör, fotbollsspelaren Johan Elmander, som uppmanar så många som möjligt att ta sig till Slottsskogen.

– Man behöver faktiskt inte springa, det går bra att promenera också. Det viktiga är att vi tillsammans lyfter blodgivningen som den viktig fråga den är, samtidigt som det blir en mysig dag och ett tillfälle att umgås med andra, säger Johan Elmander i en intervju med Blodomloppet.

Blodomloppet

Blodomloppet är en serie motionslopp där deltagarna går, joggar eller springer 5 eller 10 kilometer. Förra året deltod 112 054 deltagare på 16 olika orter. 2 374 nya blodgivare rekryterades i anslutning till loppen. Var sjunde deltagare var blodgivare sedan tidigare.

Blodomloppet 2018

Malmö (15 Maj)

Uppsala (17 Maj)

Hudiksvall (21 Maj)

Umeå (22 Maj)

Borlänge (28 Maj)

Linköping (31 Maj)

Göteborg (4 Juni)

Karlskrona (7 Juni)

Stockholm (13-14 Juni)

Jönköping (14 Aug)

Örebro (23 Aug)

Östersund (27 Aug)

Sundsvall/timrå (28 Aug)

Västerås (29 Aug)

Karlstad (30 Aug)

Halmstad (5 Sept)

Visby (13 Sept)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG