Tusentals klimatstrejkade i Göteborg

Den 27:e september trotsade tusentals göteborgare regnet i en världsomspännande klimatmanifestation. På fredagen var det dags igen, och den här gången var kollektivtrafiken mer förberedd.

  • Publicerad 05:30, 29 nov 2019

Fredagen den 29 november är det stor klimatstrejk i centrala Göteborg – samtidigt som Black Friday-karusellen når sin kulmen. Den globala rörelsen Fridays For Future, som startades av Greta Thunberg förra året, uppmanar alla att gå ut i strejk inför FN:s stora årliga klimatkonferens som börjar nästa vecka i Madrid.

Klimatstrejk: Extinction Rebellion ansluter

Vid den senaste stora klimatmanifestationen i september blev Göteborgs kollektivtrafik lamslagen. Den här gången har Västtrafik varit mer förutseende och ändrar sina körvägar.

Tusentals trotsade regnet i klimatmanifestation

Omkring 10 000 väntas delta i demonstrationståget så framkomligheten mellan Bältespännarparken och Gustaf Adolfs torg kommer vara minst sagt begränsad under fredagseftermiddagen.

Hålltider

14:30 - Uppsamling i Bältesspännarparken

14:45 - Omläggning av kollektivtrafiken

15:00 - Marsch från Bältesspännarparken till Gustaf Adolfs Torg

16:00 - Tal och musik på Gustaf Adolfs Torg

ca 17:30 – Avslutning

18:30 - tillståndet för den allmänna samankomsten slutar gälla

Visa merVisa mindre

Kollektivtrafiken läggs om från och med klockan 14:45. Kolla Västtrafiks app eller hemsida för exakta avgångar. Omläggningen gäller fram till alla demonstranter har anlänt till Gustaf Adolfs tog.

Västtrafik uppmanar alla resenärer att vara ute i god tid och räkna med längre restid. 

Göteborg sluter upp i Gretas miljökamp

Polisen kommer också vara på plats för att bevaka demonstrationen. De kommer också tillfälligt stänga av aktuella gator utmed demonstrationsvägen.

– Med tanke på att så många beräknas delta i demonstrationen, att det är Black Friday och starten på julhandeln kommer det att bli trångt i centrala stan. Räkna med begränsad framkomlighet, var ute i god tid och följ aktuell trafikinformation, säger Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, i en kommentar.

Fridays For Furure

Fridays For Furure har i över ett års tid arrangerat demonstrationer varje fredag runt om i världen.

Den 2-13 november håller Förenta Nationerna sin årliga klimatkonferens och i fredagens demonstrationer vill man uppmana politikerna till handling.

Rörelsen krav är följande:

• Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.

• Följ Parisavtalet och bevisa det.

• Lyssna på klimatforskningen.

• Miljö- och klimaträttvisa för alla.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11