Pennygången. Ett av de områden som ägs av en privat hyresvärd. Foto: Mostphotos

Tusentals lägenheter kan ryka från Boplats

Utbudet på lägenheter på Boplats kan komma att krympa ännu mer. Många privata värdar överväger att lämna portalen till årsskiftet enligt en ny undersökning som Fastighetsägarna gjort. En konkurrerande plattform kan nu vara på gång.

  • Publicerad 07:25, 10 apr 2018

LÄS MER: Därför försvinner hundratals lägenheter på Boplats

Bakgrunden är att Boplats, som idag delägs av Fastighetsägarna, till årsskiftet kommer att bli helt kommunägt enligt ett beslut i kommunstyrelsen i höstas. Det innebär också att de privata värdarnas möjligheter att gå på annat än kötid när man väljer hyresgäst försvinner.

Nu kommer antalet ködagar att vara helt avgörande, vilket Hem & Hyra tidigare rapporterat om.

Enligt en ny undersökning som branschorganisationen gjort är det nu flera privata värdar som vill lämna marknadsplatsen.

– Vi gjorde ju en liknande undersökning för något år sedan och den visade att nio av tio var beredda att lämna Boplats i och med det beslutet. Nu var det ännu fler, säger Rikard Ljunggren, ansvarig för näringspolitiska frågor på Fastighetsägarna i Göteborg.

Varför vill de lämna?

– Vi har haft ett fungerande system där de kommunala gått på kötid och de privata värdarna har kunnat lösa det även för dem som inte har lång kötid. I dag kan de välja friare men efter årsskiftet blir kravet att man går på kötid, säger han.

I höstas rapporterade Göteborg Direkt om att det publiceras färre och färre lägenheter på Boplats. Förra året bidrog de privata värdarna med mer än hälften, över 3 500. De allmännyttiga publicerade ungefär 3 300 lägenheter.

LÄS MER: Bottensiffror: Allt färre lägenheter att köa till på Boplats

Enligt Rikard Ljunggren ser man på Fastighetsägarna nu över möjligheten att starta en marknadsplats som liknar Boplats, för de privata värdarna.

– Det finns önskemål om det och det spåret jobbar vi på, säger han.

Som en konkurrent till Boplats?

– Absolut, det kan man säga.

Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg, hoppas dock att privata hyresvärdar ska välja att stanna på Boplats och annonsera sina lägenheter där även efter att de nya ägardirektiven träder i kraft.

– Vi tycker det är jättetråkigt om de bestämmer sig för att lämna. Vårt mål är ju att vi ska kunna erbjuda så bra service att dom ändå väljer att annonsera sina lägenheter här, säger hon.

Vad tänker du om en konkurrerande plattform?

– Min roll utifrån de direktiv vi har är att se till att få så bra resultat som möjligt och få in så många lägenheter som möjligt. Det är jättetråkigt, men jag kan inte ha så mycket synpunkter på det. Det där handlar om politiska beslut, säger hon.

LÄS MER: Här är kötiden för hyresrätt – stadsdel för stadsdel

Så ser Boplats ägande ut i dag

Göteborgs Stadshus AB: 40 procent

Fastighetsägarna Göteborg: 30 procent

Bostads AB Poseidon: 10 procent

Göteborgs Stads Bostadsbolag AB: 10 procent

Familjebostäder i Göteborg AB: 10 procent

Källa: Boplats

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG