MATTEHJÄLP. Chalmersstudenten Julia Gomér Torp har hjälpt flera elever med matten. Foto: Privat och Mostphotos

Tusentals ställer upp för eleverna – på distans

På bara några timmar fick facebookgruppen”Gratis mattehjälp online!” tusentals medlemmar. Initiativet handlar om studenter som ställer upp och hjälper andra som pluggar hemifrån.

  • Publicerad 08:08, 18 mar 2020

Kan jag hjälpa till för att jag har läst mycket matte så gör jag gärna det. Alla kan göra något.

Under tisdagen kom beskedet att alla gymnasier, högskolor och universitet ska ställa om till distansundervisning för att minska spridningen av det nya coronaviruset.

Gymnasieskolor och universitet stängs

I Göteborg innebär det att omkring 20 000 gymnasieelever och minst 60 000 universitetsstudenter får fortsätta studierna på hemmaplan.

Det betyder i sin tur att många kommer vara i behov av extra stöd och hjälp.

I måndags startades facebookgruppen ”Gratis mattehjälp online!”. Efter bara ett dygn hade gruppen över 10 000 medlemmar.

Göteborgarna går samman i coronans spår

I gruppen och via webbtjänsten Slack kan elever som behöver hjälp med matte, fysik, kemi eller något annat ämne ställa en fråga. Därefter kan någon av gruppens alla tusentals universitetsstudenter hjälpa till.

– I Slack finns olika kanaler för olika ämnen och årskurser. Eleven som har en fråga skapar en tråd. Sedan går vi som hjälper till in och hjälper eleven och guidar igenom uppgiften, säger Julia Gomér Torp.

Det var hennes kompis Sophie Åström på KTH som var med och startade initiativet. Julia spred det vidare och gick även med själv.

– Jag såg att det var så extremt många som behöver hjälp. Då kändes det självklart att hjälpa till. Mångas betyg hänger ju på detta. Många tappar intresset för matte, kemi och fysik om man inte förstår. Om vi lyckas upprätthålla kunskapen så är det ju jätteroligt. Kan jag hjälpa till för att jag har läst mycket matte så gör jag gärna det. Alla kan göra något, säger Julia.

Själv pluggar hon sista terminen på Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers och blir snart klar ingenjör.

– Vi har tenta nu på fredag, så det är väl inte optimalt det här egentligen, säger Julia som även hon fått lägga om sina studier till distans. Samtidigt har hon praktik några timmar i veckan.

Hur hinner du med?

– Ja, det har varit lite av en balansgång i dag men jag får sätta upp regler. Vi blir fler och fler studenter som hjälper till. Jag tänker att om jag kan hjälpa till på lunchen eller på kvällen kan någon annan hjälpa till på förmiddagen och eftermiddagen. Tillsammans kan vi finnas där dygnet runt.  

Har ni plats för fler?

– Ja, vi vill både ha fler elever som behöver hjälp och fler studenter som är beredda att hjälpa till. Gruppen heter ”Gratis mattehjälp online!” på Facebook. Där kan man hitta mer information, säger Julia Gomér Torp.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57