Två år av pandemi – från panik till kreativitet

Paniken var ett faktum när coronasmittan tog sig in på äldreboendet Gerdas gård med 96 hyresgäster, alla i riskgrupp. Det är med både fasa och stolthet som undersköterskorna Emine Özdemir och Malin Wegge ser tillbaka på två märkliga år.

  • Publicerad 05:30, 7 mar 2022

Man blir flexibel och kreativ när man tvingas hitta lösningar på problem som aldrig uppstått förut.

Det var en måndag i början av mars 2020.

Undersköterskan Malin Wegge gick som vanligt till sitt arbete på vård- och omsorgsboendet Gerdas gård i Högsbohöjd.

Aldrig hade hon kunnat ana att den dagen skulle bli början på en två år lång kamp för att skydda de 96 hyresgästerna från den fruktade coronasmittan.

– Jag glömmer aldrig när jag och min dåvarande chef på fredagen innan sa att nej, det kommer aldrig att komma hit. På måndagen hade vi fått de första fallen.

Hon minns det som en overklig känsla. 

– Man blev såklart jätterädd och det blev lite panik.

"Ett jätteansvar"

Kollegan Emine Özdemir var tjänstledig just då, men började jobba igen precis i samband med att den första stora smittvågen kom. 

– Man var rädd att man skulle ha det utan symtom och smitta de äldre. Allting var ju så nytt och ingen visste någonting.

Hon menar att medierapporteringen ett tag fokuserade mycket på spekulationer kring hur smittan kommit in på äldreboendena där personalen ofta pekades ut.

– Man kände ju ett jätteansvar. En kväll när jag skulle handla på Ica Maxi minns jag att jag tänkte att "tänk om jag träffar på en anhörig här nu". Man glömde nästan av att jag också är en människa med ett privatliv.

Bakom plexiglas

Jobbigast var när besök från anhöriga begränsades och förbjöds. 

– Vi fick mycket frågor från anhöriga som vi inte kunde svara på, men som tur är har vi haft mycket stöd från våra chefer som vi kunnat hänvisa till, säger Malin Wegge.

På Gerdas gård föll det sig naturligt att försöka hitta säkra sätt för hyresgästerna att ändå kunna träffa sina anhöriga – bland annat genom plexiglas.

– Två bord, två meters avstånd, plexiglas och ett bokningssystem, så rullade det på.

Någon utbredd oro för att bli smittad har de inte upplevt bland de äldre, som tvärtom varit mer oroliga för andra i sin omgivning.

– Många var oroliga för sina barn och barnbarn, men inte så rädda för egen del, säger Emine Özdemir.

Blir flexibel

Efter två år av pandemi, i pendeln mellan hopp och förtvivlan, kan de i backspegeln se hur personalgruppen utvecklat oanade styrkor.

– Vi hade ett bra teamwork redan innan, men nu har vi blivit ännu starkare. Man blir flexibel och kreativ när man tvingas hitta lösningar på problem som aldrig uppstått förut, säger Malin Wegge.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20