Kul med hårdrock. När göteborgaren Mikkey Dee (med knuten näve) kom med i hårdrockveteranerna Scorpions fick bandet tillbaka spelglädjen. Foto: Promo

Två år efter Motörhead – Mikkey Dee tillbaka i Scandinavium

För nära två år sedan gjorde Motörhead sitt sista Göteborgsgig. Nu är bandets trummis, göteborgaren Mikkey Dee tillbaka i Scandinavium – nu med Scorpions. – Det blir ett slags tribut till Lemmy, säger han.

  • Publicerad 14:00, 23 nov 2017

Den 1 december 2015 var sista spelningen för bandet i Mikkey Dees hemstad. 40 minuter. Det var allt som Motörhead med en svårt sjuk Lemmy vid sångmicken och med sin bas orkade med. Trots trum- och gitarrsolon.

Några dagar efter jul avled rockikonen Lemmy och därmed var Motörheads saga all.

För Mikkey Dee var den omedelbara tanken att han skulle ta det lite lugnt. 25 år med bandet med turnéer, skivinspelningar och intervjuer hade satt sina spår. Sorgen också.

Men så kom det där samtalet och plötsligt var han fullvärdig medlem i de tyska hårdrockveteranerna Scorpions.

– Vi hade våra diskussioner innan det blev bestämt. Jag la stor vikt vid att ville de ha mig fick de också ta mig som jag är, säger Mikkey Dee och förklarar vidare.

– Jag lirar på mitt sätt. Jag tar min plats. Det är det enda jag kan och det enda jag kunde gå med på. Jag sa "Vill ni ha den här clownen, den här frontfiguren, så får ni det". De blev överlyckliga.

När Mikkey Dee blev medlem i Motörhead styrde han snabbt upp verksamheten.

– Ja, det var ett band i "trouble", säger han.

– Det är klart att man inte vet vad som hade hänt, men det var tre förvirrade själar med dålig ledning utan realistiska mål.

Det innebar att Mikkey Dee började ställa krav, bland annat på att gruppen skulle repa för att vara väl förberedda för de spelningar de gjorde.

Så, när du började med Scorpions, stagade du upp deras verksamhet också?

– Med "Skorpan" var det lite som så att de gick omkring i samma sköna skor, ett par tofflor som de aldrig ville kliva ur. Så ja, jag får nog ta åt mig åt att bandet har blivit bättre. De andra brukar förklara att de ville ha en ny motor, men att de fått en helt ny bil. Det finns recensioner som säger att jag har tagit Scorpions tillbaka till 70-talet, säger Mikkey Dee.

– Det är ju den ständiga frågan hur man får energi och lust att spela. Svaret är att det inte är kändisskap eller rikedom. Det är först och främst att man har hälsan och att det är kul. När jag kom med i Scorpions märkte jag att det inte hade det.

Men det är det ändring på. När bandet kommer till Scandinavium fredag den 24 november är det med en se- och hörvärd scenshow med en viss form av revanschlusta.

– Vi har en scen som är i paritet med en från Ullevi. Till det en LED-show som är imponerande. Vi kommer göra det lilla extra och det märks att vi har spelat ihop i ett och ett halv år, säger Mikkey Dee.

– Dessutom blir det en revansch för giget på Sweden Rock. Det hände saker utanför våra händer, som att det var kallt och att PA-anläggningen inte räckte till. Nu har vi en anläggning med dubbelt så stor kapacitet som då. Vi kom dessutom efter ett sju månader långt uppehåll.

Tillbaka till Scandinavium två år efter du var där med Motörhead – hur blir det?

– Känslomässigt, förstås. Men shit var coolt att få komma tillbaka. Det blir ett slags hyllning till Lemmy och vi kör ju en Motörheadlåt, "Overkill".

Blir det något trumsolo?

– Jajamen!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG