Brott. Ett tiotal thaimassagesalonger i Göteborgsområdet finns med i åtalet om grovt koppleri. Foto: Mostphotos

Två åtalade för grovt koppleri

En kvinna och en man åtalas nu för grovt koppleri. Enligt stämningsansökan rör det sig om utnyttjande av ett femtiotal kvinnor på flera massagesalonger runt om i hela Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 13 jan 2022

En kvinna i 50-årsåldern och en man i 60-årsåldern har suttit häktade sedan i höstas i väntan på åtal. Kvinnan ska enligt åklagaren avsiktligt ha drivit ett femtiotal anställda på salongerna till att sälja sexuella tjänster.

Det handlar om ett tiotal salonger utspridda över Göteborgsområdet, i alla väderstreck.

Kvinnan ska enligt stämningsansökan ha krävt massörerna på en avgift för "skatt" varje månad. En summa om 1 500 –1 700 kr per person och månad.

Massörerna ska även ha arbetat för endast provision och fått betalt om 120 –140 kronor per massagetillfälle, vilket beskrivs som en lön på orimligt låg nivå.

Denna svåra ekonomiska situation ska ha tvingat de anställda till att även erbjuda sexuella tjänster för att försörja sig.

Enligt åklagare Thomas Ahlstrands stämningsansökan har massörerna "försålt massage och vanligtvis också erbjudit eller gått med på sexuella tjänster som masturbation men även samlag". Men bara kontanta betalningar ska enligt åtalet ha stannat hos de utnyttjade kvinnorna.

Stor polisinsats

I början av oktober förra året genomförde polisregionen Väst en stor insats mot massagesalongerna. Ett hundratal poliser, kriminaltekniker och hundförare medverkade i arbetet som leddes av den regionala Sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet.

I en artikel i Göteborgsposten uttalar sig Magnus Dahl, spaningsledare vid sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet.

– Vi har fått information om att det springer män in och ut ur salongerna. Bara män. Kvinnor har inte ens kunnat boka tid. Det finns inget ekonomiskt incitament, säger han till GP.

På flertalet salonger ska polisen genom husrannsakan ha hittat spermafläckar på bland annat väggar, madrasser och textilier, enligt stämningsansökan.

Mannen åtalas för medhjälp av olika slag då han varit rådgivare till kvinnan och bland annat medverkat i finansieringen, hjälpt till med marknadsföring samt insamling av pengar från verksamheterna.

Kvinnan och mannen nekar till brott. Rättegången hålls senare och väntas pågå under sex dagar.

Fakta om koppleri och köp av sexuell tjänst

Enligt polisens människohandelsgrupp i region Väst är det ett utbrett problem att sexuella tjänster erbjuds på massagesalonger, och polisen är i behov av information från allmänheten för att få kännedom om var det sker för att effektivt kunna rikta resurser rätt och arbeta mot den här problematiken

Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning döms till koppleri.

Det är koppleri om någon helt eller delvis upplåter en lägenhet med vetskap om att den används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.

Straffet är fängelse i högst fyra år. Vid grovt brott är straffet fängelse i lägst två år och högst tio år.

1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster. Förbudet innebär att det är olagligt att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Det är inte straffbart att sälja sexuella tjänster.

Den som förmår ett barn som ännu inte fyllt arton år att mot ersättning delta i en sexuell handling döms för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling till fängelse i högst fyra år.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20