Rättegång. Två män står åtalade för mord på Ali Reza som försvann spårlöst i september 2016. Foto: Polisen/Mostphoto

Två åtalade för mordet på Ali Reza

Ali Reza från Kortedala försvann spårlöst i september 2016. Ett år senare fick polisen tips om att han mördats och styckats i en lägenhet. Nu åtalas två män för mord.

  • Publicerad 12:00, 30 sep 2019

I början av året rapporterade Göteborg Direkt att polisen vädjade om upplysningar om Ali Reza från Kortedala som inte hade setts i livet på nästan två och ett halvt år.   

Polisen söker tips efter mordet på Ali

Det var på förmiddagen den 12 september, 2016 som Ali Reza skulle gå och köpa cigaretter men kom aldrig tillbaka till lägenheten i Kortedala där hans minderåriga dotter lämnats ensam.

Polisen utgick tidigt ifrån att Ali Reza inte hade försvunnit frivilligt. Knappt ett år senare fick polisen ett tips om att han samma dag som försvinnandet skulle ha blivit lurad till en lägenhet i Vidkärr i Örgryte-Härlanda.

– I augusti 2017 fick vi in ett mycket detaljerat tips om att Ali Reza skulle ha mördats i en specifik lägenhet och att kroppen hade styckats. Tipsaren uppgav att det varit två gärningsmän och namngav en av dem – en 39-årig man, säger Sofie Konkell, utredare vid polisens grova brottsektion i Storgöteborg i ett pressmeddelande.

Spår av avliden människa

Efter att polisens specialsökhund markerat spår av en avliden människa i den utpekade lägenheten genomfördes en omfattande teknisk undersökning.

Den visade att det fanns en stor mängd blodstänk från Ali Reza på väggar, golv och tak i vardagsrummet som till viss del hade tvättats med rengöringsmedel.

– Vi har genomfört en mängd olika forensiska undersökningar för att styrka händelseförloppet. För att visualisera resultaten har vi byggt upp en rekonstruktion av brottsplatsen i polishuset. Den kommer vi att förevisa under rättegången, säger Sofie Konkell.

Blodrester på träningsredskap

I november 2018 greps 39-åringen strax efter att han återvänt till Sverige efter en längre utlandsvistelse.

Vid en husrannsakan bland hans tillhörigheter hittades en möbel och träningsredskap med blod och vävnadsrester från Ali Reza. Ett kvitto visade att han köpt två flaskor Klorin några timmar efter försvinnandet.

Polisen bekräftar nu att flera personer vittnar i förhör om att 39-åringen berättat för dem hur mordet har gått till och vem som varit medgärningsman.

I juli 2019 häktades även en 36-årig medgärningsman.

Rättegången mot de två åtalade männen startar den 8 oktober i Göteborgs tingsrätt.

Ali Rezas kropp har dock inte hittats trots att polisen genomfört flera sökningar bland annat i vattendrag och på eldningsplatser.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11