Rättegång. Två män står åtalade för mord på Ali Reza som försvann spårlöst i september 2016. Foto: Polisen/Mostphoto

Två åtalade för mordet på Ali Reza

Ali Reza från Kortedala försvann spårlöst i september 2016. Ett år senare fick polisen tips om att han mördats och styckats i en lägenhet. Nu åtalas två män för mord.

  • Publicerad 12:00, 30 sep 2019

I början av året rapporterade Göteborg Direkt att polisen vädjade om upplysningar om Ali Reza från Kortedala som inte hade setts i livet på nästan två och ett halvt år.   

Polisen söker tips efter mordet på Ali

Det var på förmiddagen den 12 september, 2016 som Ali Reza skulle gå och köpa cigaretter men kom aldrig tillbaka till lägenheten i Kortedala där hans minderåriga dotter lämnats ensam.

Polisen utgick tidigt ifrån att Ali Reza inte hade försvunnit frivilligt. Knappt ett år senare fick polisen ett tips om att han samma dag som försvinnandet skulle ha blivit lurad till en lägenhet i Vidkärr i Örgryte-Härlanda.

– I augusti 2017 fick vi in ett mycket detaljerat tips om att Ali Reza skulle ha mördats i en specifik lägenhet och att kroppen hade styckats. Tipsaren uppgav att det varit två gärningsmän och namngav en av dem – en 39-årig man, säger Sofie Konkell, utredare vid polisens grova brottsektion i Storgöteborg i ett pressmeddelande.

Spår av avliden människa

Efter att polisens specialsökhund markerat spår av en avliden människa i den utpekade lägenheten genomfördes en omfattande teknisk undersökning.

Den visade att det fanns en stor mängd blodstänk från Ali Reza på väggar, golv och tak i vardagsrummet som till viss del hade tvättats med rengöringsmedel.

– Vi har genomfört en mängd olika forensiska undersökningar för att styrka händelseförloppet. För att visualisera resultaten har vi byggt upp en rekonstruktion av brottsplatsen i polishuset. Den kommer vi att förevisa under rättegången, säger Sofie Konkell.

Blodrester på träningsredskap

I november 2018 greps 39-åringen strax efter att han återvänt till Sverige efter en längre utlandsvistelse.

Vid en husrannsakan bland hans tillhörigheter hittades en möbel och träningsredskap med blod och vävnadsrester från Ali Reza. Ett kvitto visade att han köpt två flaskor Klorin några timmar efter försvinnandet.

Polisen bekräftar nu att flera personer vittnar i förhör om att 39-åringen berättat för dem hur mordet har gått till och vem som varit medgärningsman.

I juli 2019 häktades även en 36-årig medgärningsman.

Rättegången mot de två åtalade männen startar den 8 oktober i Göteborgs tingsrätt.

Ali Rezas kropp har dock inte hittats trots att polisen genomfört flera sökningar bland annat i vattendrag och på eldningsplatser.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57