Två paketombud nedbrunna i Majorna

Avståndet mellan butikerna är bara några kilometer. Under loppet av en vecka totalförstördes båda paketombuden av brand. Orsaken bakom bränderna är fortfarande inte klarlagd.

  • Publicerad 15:07, 12 feb 2021

Sandarnas spel & tobak var den första butiken som eldhärjades. Den 30 januari skriver butiksägaren på sitt facebookkonto att affären har stängt på grund av brand. I inlägget finns också bilder som visar upp den totalförstörda inredningen.

En vecka senare drabbas även Kustens tips och tobak som ligger några kilometer därifrån. Under helgen den 7 februari, brinner även den Majornabutiken.

– Detta är två tråkiga historier, som vi väl känner till. Båda ombuden är representanter för Bring och DHL, säger Kenneth Tjönndal Pettersen, presschef på Bring.

Teknisk utredning

Fortfarande pågår den tekniska undersökningen för att utreda vad som startade bränderna. Enligt Kerstin Horgby som är samordnare för polisen i City är brandorsakerna inte klarlagda.

– Jag kan inte svara på frågor om vad som hänt, eftersom vi inte vet ännu, säger hon.

Bring och DHL i närheten

Närmaste Bring-ombud:

Kungstens Blommor, Långedragsvägen 18.

Ankargatans Livs, Ankargatan 20

Närmaste DHL-ombud:

Ankargatans Livs, Ankargatan 20

Godiskällaren i Kungsten, Långedragsvägen 21

Visa merVisa mindre

Mehrdad Aslani som äger Sandarnas spel & tobak har dock en egen teori. Han menar att branden uppstod i en kabel. När elden tog fart fanns omkring 150 paket i butiken redo att lämnas ut till kunderna.

– Jag hade ingen bra försäkring och kommer att gå back med väldigt mycket pengar, säger han

Hos det norska logistikföretaget Bring har processen med att hantera de förstörda paketen hos ombuden dragit igång. Samtliga paket som skadats i branden ska registreras i ett system som även e-handlarna kan ta del av. Därefter packas de i säckar som fraktas tillbaka till Brings terminal.

E-butiken ska ta kontakt

– Vår kundservice kontaktar e-handlarna med information om vilka försändelser som blivit skadade. Därefter tar e-handlarna kontakt med kunden, förklarar Kenneth Tjönndal Pettersen på Bring.

Något generellt arbete för att skydda paketombud från brand finns inte, menar Kenneth Tjönndal Pettersen. Däremot kontrolleras den allmänna säkerheten innan ombuden öppnas.

– Det kan vara lås, larm och övervakning, säger han.

Sandarnas spel & tobak i Majorna har börjat tömma butiken och påbörjat en sanering. Tanken är att bygga upp en helt ny butik.

– Vi planerar att öppna igen första mars, säger Mehrdad Aslani.

Göteborg Direkt har sökt ägarna till Kustens tips och tobak, utan resultat.

Har ditt paket brunnit upp?

Kontakta e-handlaren för att få ut en ny vara.

Om det är ett privat paket, kan du få fraktkostnaden åter om paketet inte levereras.

Vilket rätt till ersättning du har styrs av hur villkoren ser ut för den transport du valt. Har du ett rekommenderat brev eller paket finns med stor sannolikhet ett försäkringsbelopp om paketet kommer bort eller förstörs.

Vänd dig till respektive bolag och kräv ersättning för det förstörda paketet.

Kolla också med ditt eget försäkringsbolag.

DHL och Bring bör ju också kunna hjälpa dig med hur deras villkor ser ut för olika typer av försändelser.

Det är tveksamt om du kan ställa krav på något mer skadestånd för andra extra kostnader utöver värdet på det som skickats. Det rör ju i detta fall sannolikt om en händelse som ligger utanför företagets möjlighet att påverka (force majeure).

Källa: Konsumentverket

Visa merVisa mindre