Två skadade efter explosion på klinik

Två kvinnor, 86 år och 40 år, har skadads i samband med någon form av explosion på Hagakliniken på Första Långgatan på onsdagsförmiddagen. Polisen söker nu efter en man som synts till på kliniken.

  • Publicerad 11:48, 11 nov 2020

Polisen fick larmet strax efter klockan 11 på onsdagsförmiddagen.

– Det är flera personer som ringer och uppger att de hört en hög smäll. Man lokaliserar platsen där det smällt till Första Långgatan sexton, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Polis, räddningstjänst och ambulans skickade still platsen. Även Nationella bombskyddet larmades ut.

– De ska säkra så det inte finns ytterligare föremål som kan exploderas. I nuläget vet vi inte vad det är som exploderat, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Fönsterrutor har blåsts ut och spårvagnstrafiken längs med Första Långgatan stängdes av fram till klockan 13.

Explosionen har enligt polisen inträffat på en toalett inne på Hagaklinkens lokaler. Två kvinnor en 86-åring och en 40-åring skadades i samband med smällen. Båda kördes med ambulans till Sahlgrenska, där den äldre kvinnan enligt polisen är allvarligt skadad.

– Hon har fått en del splitterskador, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och brott mot lagen om explosiva varor.

– Vi söker efter en man som befann sig på platsen strax innan. Vi har fått uppgifter från vittnen och även tittat på övervakningskameror, säger Peter Adlersson.

Är han misstänkt för något?

– Det vet vi inte än. Men vi vill komma i kontakt med honom.

Hur bedömer du utredningsläget?

– Det får vi återkomma till, säger Peter Adlersson.

En anhörig till en av de anställda på kliniken har i ett domstolsmål från i år uppgett att han blivit utsatt för hot och utpressning efter ett lån av pengar på omkring en halv miljon. Om det har någon koppling till händelsen är i nuläget oklart.

För tre veckor sedan inträffade en annan explosion i anslutning till fastigheten. Då var det en entrédörr som förstördes av smällen. Vid det tillfället kom ingen person till skada.

– Vi tittar naturligtvis i utredningen på om det kan finnas något samband. Men det är förtidigt att säga något om det i nuläget, säger Anna Göransson.

Explosion på Första Långgatan i natt