Här var det stopp. Hovrättsdomen mot 31-åringen från Askim fortsätter att gälla. Foto: Mostphotos

Tvåbarnspappa i Askim överklagar knarkdom

Tvåbarnspappan överklagade narkotikadomen till högsta instans. Han anser att bevisningen från Encrochat helt saknar värde. Men Högsta domstolen håller inte med. Straffet på sju års fängelse står fast.

  • Publicerad 05:30, 20 aug 2021

Den 31-åriga tvåbarnspappan i Askim är en av dem som gripits tack vare polisens tillgång till det krypterade verktyget Encrochat. I början av året dömdes han i tingsrätten till sex års fängelse för grovt narkotikabrott.

Domstolen ansåg att det var bevisat att 31-åringen, tillsammans med en kumpan, inhandlat 55 kilo amfetamin från utlandet för distribution i Göteborg. I den krypterade chatten har utredarna kunnat följa männens handhavande från diskussion om anskaffandet av narkotikan till samtal om finansiering och transport.

Grovt brott

Tingsrätten konstaterade att brottet var särskilt allvarligt eftersom det ansågs vara en del av en organiserad brottslighet. Mannen dömdes också för folkbokföringsbrott eftersom han inte meddelat Skatteverket att han bytt adress.

Tvåbarnspappan överklagade domen till hovrätten. Enligt hans åsikt borde hela åtalet ogillas eftersom chatkonversationen saknar bevisvärde. Han anser också, via sin advokat, att bevisningen samlats in på ett olagligt sätt vilket medfört att ”hans rätt till en rättvis rättegång har kränkts”.

Sju år

Även åklagaren överklagade tingsrättens dom och krävde en straffskärpning. Hovrätten ändrade också straffet till åklagarens fördel. Det sex år långa fängelsestraffet utökades med ytterligare ett år till sju års fängelse.

Mannen gav däremot inte upp utan överklagade domen till Högsta domstolen – men där tog det stopp. Högsta domstolen ger inget prövningstillstånd och hovrättens dom står fast.

Vi är GBG

    Vi är GBG