Tvillingsyrrorna har chans på en miljon

Både Hillevi Abrahamsson och Tore Isaksson har som sjuksköterskor fått känna på pandemin. Nu har tvillingarna chansen på en miljon när de tävlar i "Drömpyramiden".

  • Publicerad 14:00, 28 maj 2021

När det blev klart skrek ja "Yes!".

Hillevi Abrahamsson kan sin bror. Inte så konstigt, kanske, då det bara skiljer en halv minut mellan dem.

– Han kom först. Men i och med att det vara kejsarsnitt var det väl jag som skulle ha varit först den naturliga vägen, säger hon när vi sitter och väntar på att Tore Isaksson ska komma.

– Han är alltid sen. Så har det alltid varit. Jag vaknar tidigt, kommer tidigt iväg och går och lägger mig tidigt. Med honom är det tvärt om. Han var till och med sen till en chefsutbildning.

– Men jag blev godkänd. Det är det bara 40 procent som blir, skjuter han snabbt in, väl på plats.

Snabbt iväg

Inte bara var han före sin syster när de föddes. När det gäller yrkesval var "storebror" Tore också först, när han tog den snabba vägen till att utbilda sig till sjuksköterska.

– Där vi växte upp i förorten (Hammarkullen) jobbade folk inom vården, som lärare eller var polis. Jag tror aldrig att jag träffade på någon advokat där. Så jag ville bli polis, lärare eller "syrra". Som polis skulle det dröja innan jag kunde göra intagningsprovet, men som sjuksköterska kunde jag börja direkt efter gymnasiet. När jag var klar började jag nästan direkt jobba inom psykiatrin, säger han, som idag arbetar på psykmottagningen Centrum.

– Jag hade väl en dröm om att bli arkitekt, men insåg att det inte skulle bli så. Så jag började jobba på det vårdhem där min pappa arbetade. Jag förstod snabbt att jag gillade att jobba med människor, säger Hillevi Abrahamsson.

– Så Tore har ett och ett halvt års försprång.

I covidvården

Hon jobbar nu på kirurgmottagningen på Östra sjukhuset. Men var i vintras på infektionskliniken.

– Två månader efter att jag hade börjat på Östra hamnade jag där. Fredagen innan jul fick jag ett samtal om att ledigheten var indragen och att jag skulle jobba på infektion.

Båda har fått slita hårt under pandemin. Men i våras kom ett välkommet avbrott för dem båda. I helgen medverkar de i "Drömpyramiden". TV4:s frågesportprogram med en chans att vinna en miljon.

– Jag har följt programmet och tyckt att det har verkat lätt. Det är också ett program där nästan alla deltagare kommer hem med något. Eftersom Rickard Sjöberg är programledare trodde jag att det spelade in i Göteborg, som med "Postkodlotteriet". Men det var i Stockholm.

Blev antagna

För efter audition i februari fick tvillingparet klartecken. De var antagna.

– Jag älskar frågesport på tv. Tore gillar naturprogram. Jag tänkte att vi skulle vara ett bra team, säger Hillevi Abrahamsson, som utan att fråga sin bror ansökte till "Drömpyramiden".

– När det blev klart skrek ja "Yes!". Det är skönt att få komma iväg mitt i covidvården.

Vinstplanen är klar. Om de vinner ska Tore få anordna sitt drömbröllop, samla hela familjen och åka till Västindien. De drömmer även om en handikappanpassad båt till sin storasyster, som har en funktionsvariation.

– Emma, vår storasyster, är 41 och har svår epilepsi. Tore och jag fick ofta klara oss själva då vi var små då våra föräldrar fick åka till sjukhuset med henne. Så vi har alltid haft varandra, säger Hillevi Abrahamsson.

Hillevi Abrahamsson Tore Isaksson

Är: Tvillingpar, uppvuxna i Hammarkullen. 35. Båda jobbar som sjuksystrar, hon på kirurgmottagningen på Östra sjukhuset, han på psykosmottagningen Centrum.

Bor: Hon i Fräntorp. Han i Vasastan.

Familj: Hon man och barn. Han flickvän. Mamma, pappa, storasyster och fostersyster.

Fritid: Hon tycker om att vara med familjen. Han har dansat pardans (salsa) sedan tio år, gillar dataspel och att kika på Netflix.

Aktuella: Med sin medverkan i "Drömpyramiden" i TV4 fredag 28 maj 19.30 och måndag 31 maj 19.30.

Visa merVisa mindre

Hillevis Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Avenyn – Linnégatan

Scandinavium – Gamla Ullevi

Slottsskogen – Delsjön

Jungans – Paley

Filmfestivalen – Bokmässan

Spårvagn – Färja

Saluhallen – Feskekörka

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Way out West – Kulturkalaset

Fotnot: Endast Hillevi Abrahamsson var på plats vid enkäten.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00