Nybygge. MVB har startat byggnationen av tre nya hyreshus vid Grevegårdsvägen. Foto: Sjögren arkitekter

Udda byggsättet ger Opaltorget 156 nya hyresrätter rekordsnabbt

Opaltorget i Västra Frölunda är under omvandling. Nu är de första bostäderna på gång i området. Det är byggbolaget MVB som bygger 156 hyresrätter åt Familjebostäder med en metod som ska minimera att de boende i närheten störs av arbetet.

  • Publicerad 14:00, 12 jan 2018

Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om att Opaltorget i Västra Frölunda håller på att rustas upp. Omvandlingen är uppskattad men byggstöket har däremot orsakat irritation bland de boende.

Läs också: Krokig väg fram till nya Opaltorget

MVB Astor Bygg AB som på uppdrag av familjebostäder bygger 156 Svanenmärkta hyresrätter är först ut att påbörja arbetet med två bostadshus nu vid årsskiftet. För att minimera störningsmomenten för de närboende kommer de olika stomdelarna att tillverkas på annan ort för att sedan monteras på plats.

– Vi går in i befintliga bostadskvarter, och ska bygga tre stycken punkthus. För att minimera riskerna för skador och störning har vi valt att bygga husen med prefabricerade betongelement. Det innebär att vi först traditionellt pålar och gjuter en bottenplatta. Sen kommer väggarna levererade och vi bygger ihop allt som en byggsats, säger Joakim Nylander, MVB Astor Bygg AB.

Kostnaden per kvadratmeter vägg blir något dyrare av att bygga enligt metoden men Joakim Nylander menar att fördelarna med att bygga på detta sätt är att det går mycket snabbare än att bygga traditionellt.

– När stommontaget väl startat så kommer vi att bygga cirka ett våningsplan per vecka. I ett lite större perspektiv betyder det att vi kommer att ha uppfört stommarna till drygt 100 lägenheter på ca tre månader.

Det är bygget av två huskroppar som har dragit igång nu. Där det tredje bostadshuset ska stå, finns i dagsläget en vårdcentral som ska flyttas innan det bygget kan starta.

Hur länge kommer bygget pågå för de två första husen?

– Vi började nu vid årsskiftet så om allt flyter på kommer vi ha två bostadshus som är färdiga utvändigt till sommaren.

Samtliga hus består av sju våningar med fasader i rött ingjutet tegel som kopplar samman de nya husen med den befintliga bebyggelsen. Inflyttning är planerad till våren och sommaren 2019.

Tidsplan för hela området kring Opaltorget

2018: Ny huvudgata, Parkhuset och ny förskola byggs. Nya Opalkyrkan och gatorna kring centrumkvarteret blir klara. Stadsdelsförvaltningen, familjecentralen, handeln och studentbostäderna är klara för inflyttning.
2019: Byggnation av resterande av centrumkvarteret och inflyttning och byggnation av husen i närområdet.
2020: Byggandet av den nya parken påbörjas. Parkhuset, förskolan och resterande av bostäderna i centrum är klara för inflyttning.
2021: Området kring själva torget blir klart.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG