Udda hyresgästen: Har du plats för en paradorkester?

Trumpeter, trummor, bastubor och dansare. Har du 400 kvadrat över för 70 ungdomar som spelar och marscherar i takt? Ungdomsorkestern Göta Lejon är snart hemlösa och söker nu med ljus och lykta efter en ny replokal.

  • Publicerad 11:26, 2 okt 2018

Ungdomsorkestern Göta Lejon är bokstavligen fanbärare för Göteborg. Orkestern bildades 1962 och har sedan dess spelat över hela världen. Inte minst i täten på Cortègen eller som underhållare för de stora kryssningsfartygen som anländer till Göteborg.

Under 2000-talet har orkestern repat i Gamlestaden, men nu är det slut med det. Hyresvärden har beslutat att lokalerna ska göras om till kontor.

– Det är så det är. Vi är hyresgäster och fick definitivt besked om det här i våras. Men det finns ingen konflikt i det även om vi såklart gärna hade varit kvar, säger Jacob Bergström, som sitter i styrelsen.

Under våren kommer de därför behöver lämna ”Lejonkulan” i Gamlestaden.

– Nu letar vi nytt! Vi söker en lokal på ungefär 300 till 400 kvadrat där vi får plats med hela orkestern på 70 ungdomar som spelar och dansar. Vi har inga problem med att dela lokaler med någon, men vi måste ha tillgång till utrymmen där vi kan förvara våra instrument och våra uniformer, ett större repetitionsrum och några mindre repetitionsrum, säger Jacob Bergström.

En lokal för 70 ungdomar som spelar marschmusik på kvällstid det låter som en utmaning?

– Det är en utmaning. Det får kanske vara någon form av lagerlokal, gärna så centralt som möjligt, med bra tillgång till kollektivtrafik. Men det blir inte helt lätt. Så här i högkonjunktur finns det ju inte ett överskott på lokaler direkt, säger Jacob Bergström.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG