Hisingen har fått en udda granne, en helvit skata. Foto: Elisabeth Engdal

Udda ny hisingsbo: En helvit skata

Elisabeth Engdal fick nyligen syn på en ny och lite udda granne på Hisingen: en helvit skata. Fenomenet är minst sagt ovanligt, att en skata föds helvit är nämligen en på miljonen.

  • Publicerad 17:44, 15 jul 2020

Helvita skator är en på miljonen. Foto: Elisabeth Engdal

På litteraturgatan på Hisingen håller den till, den unika, helvita skatan. Det var Elisabeth Engdal, en fågelentusiast, som fick syn på den ovanliga krabaten. Något som P4 Väst var först att rapportera om.

– Jag hade aldrig sett något liknande! Man ser så tydligt att det faktiskt är en skata för den rör sig med andra skator. Den enda skillnaden är färgen, säger Elisabeth Engdal.

Helvita skator är ovanligt, faktiskt en på miljonen. Men att vara udda är inte alltid lätt och det märks för den vita skatan, menar Elisabeth.

– Tyvärr verkar den vara lite mobbad. Den hoppar efter de andra skatorna men de sticker ifrån den. I djurvärlden är det inte så lätt att se annorlunda ut, säger hon.

Eftersom att skatan inte har röda ögon har den inte albinism. Svarta ögon men helvit färg betyder att den har ett medfött tillstånd som kallas leucism, vilket stör den process som lagrar pigment i fjädrarna, enligt Naturskyddsföreningen.

Förutom att vara lite utanför gruppen verkar skatan må bra.

– Den ser inte mager ut och verkar kunna se efter sig själv.

Men Elisabeth fortsätter att hålla ett vakande öga.

– Vi cyklade precis dit för att titta till den, då kom vi ganska nära. Vi kommer att fortsätta hålla ett öga på den, säger Elisabeth Engdal.

Vi är GBG