Udda sommarjobbet: Att tänka

Platon, Karl Marx och Ebba Busch Thor. Det är några av de människor vars idéer nu studeras av ungdomar i Östra Göteborg. I ”Think – en kurs i kritiskt tänkande” får tonåringar betalt för att tänka.

  • Publicerad 16:50, 9 aug 2018

–  Jag är överlycklig för att jag fick det här jobbet istället för ett sommarjobb på ett äldreboende, till exempel. Att sitta här och diskutera politik gör jag väldigt mycket hellre, säger 16-åriga Maja Kjellgren från Utby.

Det är Hektor Löfgren och Vincent Lekblad, som till vardags studerar på Göteborgs universitet, som håller i kursen ”Think”.  Under fyra veckor har gruppen diskuterat stora tänkare, som Platon, och gått igenom demokratins idéhistoria. De har tittat på spelfilm, politikertal och debattartiklar för att hitta vägar in i politiska och filosofiska frågor.

Stadsdelarna har i uppdrag att skapa feriearbeten för så många ungdomar som möjligt och kursen Think sysselsätter 14 unga mellan 15 och 17 år. De får 61 kronor i timmen, fyra dagar i veckan i fyra veckor, för att tänka.

–       Man kan tycka att diskutera politik är ett väldigt lyxigt jobb, men vi håller ett ganska högt tempo och en ganska hög nivå, säger Vincent Lekblad. Politiska idéer är i grunden ganska komplicerade.

I ett rum på stadsdelshuset vid Kortedala torg går kursdeltagarna igenom en debattartikel i Svenska dagbladet skriven av Ebba Busch Thor: Vänsterns normkritik har underminerat samhället. Vincent Lekblad läser ett stycke ur debattartikeln.

– Vad säger ni, är det analys eller argumentation?, frågar han sedan.

Analys, tycker någon. Både ock, tycker någon. Vincent Lekblad håller med. Det stycket är nog både analys och argumentation.

– Vi tycker att det är en viktig sak att förstå sig på politik. Som medborgare i är det viktigt att kunna engagera sig i politiska frågor, också utifrån en förståelse för idéerna som ligger till grund för politiken, säger Vincent Lekblad. Eftersom det är val i år så är det extra intressant.

Han menar att kursen är ett komplement till grundskolan och gymnasieskolans undervisning. I kursen finns möjlighet att göra en mer djupgående analyser och skapa en bredare förståelse för de politiska frågorna.

– Vår förhoppning är att de tar med sig det kritiska förhållningssättet, inte bara till politik utan till exempelvis media, säger Vincent Lekblad.

Och både Maja Kjellgren och hennes kurskompis Valentina Wahlborg från Kortedala tycker att kursen har gett dem mycket. De ska båda börja på gymnasiet i höst och de tror att kursen kan hjälpa dem att förstå såväl undervisningen där som diskussionerna inför valet om en månad bättre.

– Nu förstår jag vad de menar i TV-debatterna; vad det är de säger och vad det betyder, säger Valentina Wahlborg.

Maja Kjellgren nickar.

– Politik blir ju väldigt mycket roligare om man fattar vad som händer säger hon.

– Exakt, säger Valentina Wahlborg. För jag fattade ingenting förut. Nu kan jag se genom folks retorik, vara mer kritisk och inte alltid tro på vad folk säger.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Helgtips: Allt från hemskheter till humor

Nyheter Göteborg Direkt guidar dig till den bästa helgen Hyllade Tilde firar med releasekalas. Liseberg skrämmer vettet ur sina besökare. Marika Carlsson får publiken att skratta käkarna ur led. Dessutom Kulturnatta. Helgen är alltså späckad med...fredag 19/10 11:18

Dagens namn – 19 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!fredag 19/10 10:30

Bedrägeribrotten ökar kraftigt i Göteborg

Nyheter "Även vi här i region Väst ser att bedrägeribrotten ökar" I juni dömdes en man i Göteborg för id-kapning, ett brott som enligt polisen blir allt vanligare. Under första halvåret 2018 har hela 752 000 bedrägeribrott anmälts i landet.fredag 19/10 5:30

Kvinnor vinnare på arbetsmarknaden i Västra Götaland

Nyheter "Ett steg mot en mer jämställd arbetsmarknad" Kvinnorna är vinnarna när det kommer till att byta jobb i Västra Götaland. Trenden att fler över 50 får jobb håller i sig och ökar med 15 procent visar nya siffror från Trygghetsrådet.torsdag 18/10 17:01

Göteborgsforskare söker svar på Mars

Nyheter Kan hjälpa framtida resor Det finns många frågor som saknar svar när det gäller den röda planeten Mars. Men nu hoppas göteborgsforskaren Andreas Johnsson finna svaret på några.torsdag 18/10 13:30

Dagens namn – 18 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!torsdag 18/10 10:30

Apglädjen: Goeldisapan tillbaka i regnskogen

Nyheter FILM Goeldisapan som försvann från Universeum och sedan hittades på Mcdonalds i Västra Frölunda har nu konstaterats helt frisk och får nu återvända till sitt gamla hem inne i Universeums regnskog.torsdag 18/10 9:50

Fortsatt fritt fram för skolfoto i Göteborg

Nyheter Varje enskild rektor bestämmer. Flera kommuner har beslutat att inte tillåta skolfotografering efter införandet av GDPR. Men för skolorna i Göteborg är det fortfarande fritt fram.torsdag 18/10 5:30

Så ska Östra Göteborg få koll på extremister

Nyheter Öronmärkta pengar för projektet Extremism sker oftast i det dolda. Nu ska Östra Göteborg försöka bryta tystnaden genom att öka kunskapen om fenomenet. "Det är svårfångat eftersom det inte syns öppet", säger Maria Bolander, från...onsdag 17/10 11:38

Dagens namn – 17 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!onsdag 17/10 10:30

Annika Andersson gör musikaldebut i "Emil i Lönneberga"

Nyheter Komikerstjärna spelar mot sin son. Hon har dragit ned skrattsalvor och kallas för Sveriges roligaste kvinna. Nu tar Annika Andersson nästa steg – in i musikalvärlden och i barnteatern – som Emils mamma. – Hon frågade mig om jag hade...tisdag 16/10 17:48

Vi är GBG