Ullevi – 60 åring i behov av ansiktslyft för 75 miljoner

Till våren blir Göteborgs största arena Ullevi 60 år. I dagsläget är Ullevi i stort behov av renovering. Men att arenan fyller jämt kommer inte firas med extra underhåll.

  • Publicerad 05:30, 14 dec 2017

Vi åtgärdar det som krävs för att hålla anläggningen i dess nuvarande skick så att det inte är fara för anläggningen eller personer.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Göteborgs största arenor börjar bli gamla och slitna. Ullevi stod klar på våren 1958, lagom i tid till fotbolls-VM som Sverige var värd för samma år. Nästan 60 år senare är arenan i stort behov av underhåll. Det har den varit i flera år.

– Vi gör inget extra för att den blir 60 år utan rullar på med det traditionella underhållet. Vi åtgärdar det som krävs för att hålla anläggningen i dess nuvarande skick så att det inte är fara för anläggningen eller personer som vistas i närheten, säger Fredrik Davidsson, fastighetsutvecklingschef på Higab som äger arenan.

Enligt Higabs underhållsplan för 2018-2022 att det finns ett behov av ett tillskott på cirka 75 miljoner kronor för att upprätthålla fastighetens tekniska livslängd på 40 till 50 år.

– Det finns en plan för ett par år framåt för att vidmakthålla arena i det skick som den är i nu. Hur det blir framöver beror på politiska beslut och det vet vi inte utan vi får förhålla oss till det vi känner till i dagsläget, säger Fredrik Davidsson.

Läs mer: Delade meningar om framtida arenakomplexet

På Got Event menar man att Ullevi fortfarande håller för att vara Sveriges största arena för konserter. Men i konkurrensen om de större fotbollsevenemangen tappar Ullevi till bland annat Friends Arena.

I februari månad konstaterades även att kontorslokaler på Ullevi är mögelskadade. Genomförda fuktmätningar och provtagningar visade på mögel i lokalerna. Det är delar av Got Events personal som sitter på arenan som har drabbats av mögelskadorna på arbetsplatsen, där renoveringsarbete nu pågår.

Ullevi

Arenan stod klar 1958 till en kostnad av 30 miljoner.

Invigningen skedde 29 maj med första fotbollsmatchen mellan svenska landslaget och Göteborgs stadslag. Matchen slutade 2-2, och första målet på den nya arenan gjordes av Gunnar Gren på en straffretur från stadslagets målvakt Ronald Johansson.

I fotbolls-VM 1958 spelades bland annat den klassiska semifinalen mellan Sverige och Västtyskland och senare bronsmatchen här. Finalen i Europamästerskapet i fotboll 1992 spelades även här.

Ullevi hade världens första konstfrusna skrinnarbana. 

Ullevi har idag kapacitet att rymma 75 000 personer vid konsert.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11