18 november tävlar Marcus Walltila i hinderbaneloppet Ullevi Arena Challange. Foto: Caroline Waltilla

Ullevi förvandlas till gigantisk hinderbana

Lördagen den 18 november springer Marcus Waltilla in på Nya Ullevi. Men det blir inte som fotbollsspelare som han hade drömt om. I stället ska han ta sig igenom hinderbanan på Ullevi Arena Challenge i hans nya sport - OCR.

  • Publicerad 12:00, 13 nov 2017

Marcus Waltilla spelade med Gais futsal-lag i den högsta divisionen i Sverige. Han har också en bakgrund som fotbollsspelare i division två. Men i en match förra sommaren var olyckan framme.

– Jag flög in med huvudet i en annan spelares höft och bröt en nackkota. Jag fick ha en ställning runt hela överkroppen i 12 veckor för att stabilisera nacken, säger han.

Sjukgymnastik gav inte effekt

Efter rehabträning försökte han ta sig tillbaka. Men det gick inte. Det gjorde för ont och vid årsskiftet slutade han med fotbollen.

– Jag gick till en sjukgymnast men det hjälpte inte så mycket. Sjukgymnasten visste inte hur han skulle gå vidare. Det sista han sa var att jag skulle testa olika saker och köra på så mycket jag kunde.

Obstacle cours racing

I april ställde Marcus Waltilla upp i invigningsloppet när en ny military fitness-bana invigdes i Kallebäck.

– Jag klarade alla hinder och vann amatörklassen på tid. När jag vaknade dagen efter hade jag inte så ont som jag brukade ha. Så jag körde på. Efter det har det gått väldigt bra, jag har haft en snabb utveckling.

Obstacle cours racing, OCR, är en sport som blivit allt mer populär i Sverige. Deltagarna ska ta sig över, under, runt och igenom hinder i en flera kilometer lång bana.

"Unik känsla"

– Att springa på försäsongsträningen med fotbollen var det tråkigaste jag visste. Nu kan jag springa 8 kilometer hinderbana utan att tänka på att jag springer. Man bara koncentrerar sig på nästa hinder och att klara det oavsett om det handlar om bad i en isvak, kravla i lera, armgång eller att ta sig över en ramp. Känslan när man klarar ett hinder för första gången eller när man går i mål är unik. Det är något helt annat än fotbollen. Det är mer av en överlevnadskänsla, att man klarar mer än vad man tror, säger Marcus Waltilla.

I stället för smärtstillande

För honom har OCR blivit vardag. Om han avstår träningen en dag vaknar han nästa dag med smärtor.

– Det här fungerar i stället för smärtstillande. När jag tränar behöver jag inte ta några tabletter, säger han.

"Ryktas om världens högsta ramp"

Målet är att nå eliten. Efter bara ett halvår med sporten är han på god väg. Nästa år planerar han 20 starter i olika OCR-lopp. Men först väntar årets sista lopp lördagen den 18 november på  Ullevi Arena Challenge.

– Det ska bli väldigt roligt. Det är en unik historisk byggnad att springa på, hela känslan och atmosfären. Det ryktas också att de ska ha världens högsta ramp, 8 meter. De brukar vara 4 till 5 meter, så det triggar mig, säger Marcus Waltilla.

Ullevi arena challenge

UAC  är Nordens hindertätaste obstacle run med 60 hinder på en 5 kilometer lång bana där man startar och går i mål på Ullevi i Göteborg.

Marcus OCR-tips

Träna greppstyrka. Det när något man tjänar mycket på.

Om du vill bli riktigt bra är löpningen väldigt viktig. Där kan du tjäna mycket tid.

Du behöver ha en bra spänts och uthållighet. Det är stor belastning på armar och axlar.

Det viktigaste är nog ett tjockt pannben.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG