Hyllad. Erik Wennhall har startat det nationella initiativet att hylla undersköterskor. Foto: Mostphotos/ privat

Undersköterska i Frölunda hyllas med digital glädjespridare

Altplatsens undersköterska Elisabeth Westin hyllas i nationellt initiativ för att lyfta fram undersköterskor. “Du ger glädje och trygghet för våra äldre och du har alltid en varm kram att ge.”

  • Publicerad 13:27, 28 feb 2019

Elisabeth Westin, undersköterska på Altplatsens äldreboende.

Hyllning. Här kan du hylla din bästa undersköterska. Foto: Fem procent

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Fem procent av Sveriges arbetskraft utgörs av undersköterskor vilket gör det till Sveriges vanligaste jobb. Samtidigt är arbetssituationen för många sköterskor krävande och många uttrycker att yrkets låga status är ett problem.

FILM: Krille spred glädje på äldreboende i Frölunda

Nu har det nationella initiativet "Fem procent" startat för att uppmärksamma hur viktiga och uppskattade undersköterskorna runt om i landet är. Fem procent är en digital plattform som finns som app och hemsida där privatpersoner och kollegor kan hylla en specifik undersköterska.

– Utan undersköterskorna skulle väldigt många människor inte klara av sin vardag. Vi hoppas att vårt initiativ får fler att fundera ett varv extra kring hur viktiga undersköterskorna faktiskt är. Det säger Erik Wennhall – grundare av matchningsplattformen Uska – som ligger bakom hyllningsinitiativet ”Fem procent”.

I Frölunda var Elisabeth Westin på Altplatsens äldreboende en av de första att bli hyllad.

“Du ger glädje och trygghet för våra äldre och du har alltid en varm kram att ge!”, skrev kollegan Liselotte.

– Vad fantastiskt att höra, jag blir varm i hela kroppen! Liselotte är min kära kollega som jag jobbar med, säger Elisabeth och fortsätter:

– Det finns ont om undersköterskor i dag och samtidigt är det väldigt få som utbildar sig, yrket är dessvärre inte så attraktivt längre vilket är väldigt synd eftersom det behövs fler. Jag har jobbat som undersköterska i väldigt många år nu och hade självklart kunnat välja något annat om jag velat, men det jobbet jag gör ger väldigt mycket och därför gör jag det med en stor glädje.

S går till val på trygghet för äldre

Yrket undersköterska

138 200 personer jobbar idag som undersköterskor inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende och 36 000 på vård- och specialavdelningar. Dessutom arbetar 77 000 som vårdbiträden och ytterligare 62 000 som vårdare och boendestödjare i Sverige. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG