ORGANISERAR SIG. Marianne Bromberg, ordförande i den lokala fackklubben Backahus, Kommunal Väst vill uppmuntra fler i vården att organisera sig för att förbättra arbetsvillkoren. Foto: Privat

Undersköterskornas råd: Organisera er lokalt

Förra året rasade undersköterskorna i Norra Hisingen över förslaget att förkorta nattpassen. Förändringen genomfördes inte. Nu har vårdpersonalen bildat en lokal fackklubb och hoppas att fler ska ta efter.

  • Publicerad 05:30, 6 mar 2019

– Jag vill uppmuntra andra enheter på Hisingen att organisera sig så att undersköterskorna blir starkare på att ta till vara sina rättigheter och kämpa för förbättring. Det saknas i vården, säger Marianne Bromberg, ordförande i den lokala fackklubben Backahus, Kommunal Väst.

Det var efter förra årets protester mot förslaget att förkorta nattpassen från tio timmar till nio, för vårdpersonalen i Norra Hisingen som Marianne Bromberg och hennes kollegor förstod vikten med att organisera sig.

– Resultatet är att folk vågar engagerar sig. Nu har vi bildat den här klubben där vi driver fackliga frågor kring vår arbetsmiljö samtidigt som vi har en bra relation till vår chef.

Undersköterskor rasar mot sämre arbetsvillkor

Hon är även nöjd med hur undersköterskornas protester togs emot av politiker och tjänstemän i Norra Hisingen.

– De ordnade med en schemagrupp och bemötte oss väldigt bra. Men tyvärr är det ett riksomfattande problem att man försöker minska till nio timmar.

Vunnit fackliga segrar

Problemet med att korta ner nattpassen, är att personalen tvingas ta fler pass för att komma upp i heltid. Enligt Marianne Bromberg finns det i dagsläget två arbetsplatser i Norra Hisingen som har nattpass på nio timmar och där arbetsmiljön upplevs dålig.

– Västra Hisingens nattpersonal brottas också med nio timmar och har gjort detta ofrivilligt i tre år och är slutkörda då det är mycket liten återhämtning mellan passen.

Det är inte hållbart menar Marianne Bromberg som hoppas att vårdpersonal på andra ställen tar efter och organiserar sig fackligt.

– Varje arbetsplats får driva sina frågor men vi går alla ihop och hjälper varandra tillsammans, säger hon och fortsätter:

– På vår arbetsplats har vi redan vunnit några fackliga segrar som att vi har fått välja arbetsskor. Vi har även en bemötande chef som vill att vi mår bra och som har ändrat på tider som har varit obekväma för viss personal.

Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG