NY STADSDEL. Karlastaden, med landmärket Karlatornet, kommer att kosta ungefär tio miljarder kronor att bygga. Foto: Serneke

Undersökning: 9 av 10 arkitekter dissar skyskrapor

Karlatornet i Göteborg ska bli Nordens högsta byggnad. Men att bygga högt är inte nödvändigtvis ett framgångsrecept för Göteborg.

  • Publicerad 11:30, 18 dec 2017

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Skyskrapor är inte lösningen för storstäderna, varken för att lösa bostadsbristen eller för att skapa viktiga landmärken. Det anser nära nio av tio arkitekter i en undersökning som Cembrit, som tillverkar fibercementskivor, gjort bland 100 av Sveriges arkitekter. Men på stadsbyggnadskontoret i Göteborg håller man inte med.

– Enligt beräkningarna kommer vi göteborgare att bli 130.000 fler fram till 2035. Det är ett helt Borås som måste byggas i Göteborg, säger Martin Storm som är chef för planavdelningen på stadsbyggnadskontoret i Göteborgs stad. Och det ska byggas inom den redan byggda staden. Vi måste vara duktiga på att utnyttja marken och då blir det tätt och då blir det högt.

Stadskamp

Tidigare i år kom ett förslag från Stockholmsmoderaterna om ett 300 meter högt hus i Norra Djurgårdsstaden. Det skulle bli 60 meter högre än Karlatornet. Det tolkar hälften av de tillfrågade arkitekterna som en kamp mellan storstäderna om att ha den högsta byggnaden.

– Nej, det är inte så att vi sitter och bevakar vad andra städer gör, säger Martin Storm. Karlatornet blir ett landmärke helt klart, men det är ju oerhörda kostnader för sådana byggnader.

LÄS MER: Nu vill stockholmarna bräcka Karlatornet

Några planer på ett hus för att slå Stockholms planerade 300-metersskrapa finns alltså inte, men det kommer att byggas högt på flera håll i stan de närmaste åren. Runt Centralstationen, vid Järntorget, i Gårda och i Frihamnen planeras hus med mellan 20 och 35 våningar.

Göteborg sist

Men högt är inte lika med innovativt. När arkitekterna rankar vilken storstad som är mest framstående och innovativ i sin arkitektur kommer Malmö på en klar förstaplats. Därefter kommer Stockholm. Sist kommer Göteborg.

– Tja, ibland kommer vi på första plats, säger Martin Storm och hänvisar till att stadens byggnader har vunnit arkitekturpriser som Siennapriset och Kasper Sahlinpriset de senaste åren. Från stadens sida propagerar vi för arkitekttävlingar, till exempel, så att många arkitektkontor får sätta sin prägel på stan. Jag tycker att vi håller en hög kvalitet.

Läs mer:

Nu läggs grunden för Karlatornet

Vi är GBG