Tagning pågår. Deltagare från Filmplats Angered filmar. Nina Moussa, lämgst till höger är inspelningsledare. Foto: Filmplats

Unga filmare möts i Angered

Angered är återigen mötesplatsen för unga filmare från hela Göteborg. Det är projekt Filmplats som kör igång höstens inspelningar av en ny serie. "Film ger makt att påverka", säger en deltagare.

  • Publicerad 13:58, 7 okt 2020

Många kollar på film så det ger film makten att påverka positivt.

Filmplats finns på sju olika platser i regionen och riktar sig till unga mellan 13 och 25 år.

Höstens projekt är en webbserie – Co:Laborate – i sju avsnitt där ungdomarna står för allt från manus, rekvisita och regi till själva filmandet och ljudtekniken.

– Jag tillsammans med två andra tjejer skrev första avsnittet om mobbing. Det var verkligen jättekul att skriva och forma en berättelse, säger Nina Moussa, 23 år från Bergsjön som är deltagare och mentor.

Här skildrar unga Angered på en minut

Handlingen kretsar kring två lärarvikarier i en ny skola och olika problem de stöter på. Samtidigt finns ett underliggande tema om mänskliga rättigheter.

Varje avsnitt spelas in i olika städer med olika filmteam och i helgen var det Angeredsgruppens tur att filma på Blå Stället.

– Inför inspelningen kände vi oss lite stressade för hur det skulle gå med tanke på att många av oss inte har erfarenhet av att spela in film med riktiga skådespelare och professionell utrustning. Men det gick jättebra och vi är jättenöjda.

"Film ger makt"

Filmteamet i Angered har nio deltagare från olika platser i Göteborg.

– Det är folk från hela stan som kommer till Angered och gör något roligt och får en finare uppfattning av området. Film är dessutom ett bra medel för att bryta fördomar. Många kollar på film så det ger film makten att påverka positivt, säger Nina Moussa.

Hon hoppas på en fortsatt karriär inom filmskapande.

– Jag vill jobba inom media med dokumentärer och informationsfilmer. Filmplats är ett bra tillfälle att lära känna andra som är intresserade av film och knyta kontakter.

Unga gör magasin om Angered

Filmplats

Filmplats är ett treårigt Arvsfondenprojekt som drivs av KulturUngdom.

Projektet riktar sig till alla mellan 13 och 25 år som vill lära sig att skapa film eller utvecklas som filmare via praktiska workshops, personlig handledning och filmproduktion.

Projektet finns på sju olika orter i Västra Götaland; i Alingsås, Borås, Göteborg Angered, Lidköping, Skövde, Stenungsund och Åmål. Projektet har idag över 100 aktiva deltagare.

Filmvisning: I Göteborg visar LadyBug Filmfestival den 23 okt. kl.20:30 på Bio Roy (under Kulturnatta) 7 minutfilmer där Nina Moussas minutfilm "Gränslösa Drömmar" finns med tillsammans med ytterligare två filmer från Angered.

Visa merVisa mindre