Under två veckor i somras öppnade Blå Stället upp en tidningsredaktion för alla barn mellan sex och tolv år i Angered.  

Resultatet blev det 56-sidiga magasinet This is Angered med bilder och läsning som barnen själva har producerat.

Erena El-Helon, tolv år, en av de unga reportrarna bidrog med flera texter till tidningen.

– Jag skrev några dikter och intervjuade personer på Jämställdhetsmyndigheten. Det var kul och spännande att skriva, säger hon.

Målet med tidningsskapandet var att barnen skulle sätta agendan och få möjlighet att skriva, fota och uttrycka det som är viktigt för dem.

Det var omkring 60 barn som tog chansen att få sitt namn i tryck.

– Det är tidningen som innehåller allt från slemmig snigel och orättvisor till vilken frukt som är mest populär i Angered, säger Marie Oskarsson, journalist och handledare på redaktionen.

Hon fortsätter:

– Fokus var att barnen skulle hitta vad de själva är nyfikna på och våga sig ut och ställa frågor kring det. Det är verkligen barnens tidning.

Tillsammans med Elisabeth Sivertsson, journalist och formgivare vägledde hon de unga reportrarna genom workshops i färg- och form, typografi och genomgångar av olika skrivtips.

– Vi pratade om hur man ställer frågor, gör research och kontrollerar fakta. Och om hur man sätter rubriker och gärna tar en extra titt på sin text. Fantastiskt att sedan se hur stolta de var över sitt färdiga material.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/har-skildrar-unga-angered-pa-en-minut/reptaB!2dzxk22316UYjvXiB3LVFw/

Blir det en fortsättning för This is Angered?

– Det är en önskedröm att fortsätta för det är så givande. Man kan riktigt se hur olika kunskaper som barnen har med sig från skolan, hemmet och livet landar när de gör något själva på det här sättet, säger Marie Oskarsson och tillägger:

– Det finns även en demokratiaspekt som handlar om att peppa unga till att uttrycka sina åsikter, ta reda på saker och fakta för att veta var man står i olika frågor. Barn ska också bli lyssnade på.

Erena El-Helon, tycker det vore roligt att göra en tidning igen även om journalistyrket inte är framtidsdrömmen.

– Jag vill gärna vara med på liknande aktiviteter men planen är inte att bli journalist. Jag vill satsa på konst eller bli forskare.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/ungdomar-fran-angered-intar-operans-scen/repsir!4qXiMk7EwU@2OBNeP8VyYQ/