Reportrar. Erena El-Helon och Mihika Lov är två av omkring 60 unga som skapat magasinet This is Angered. Foto: Marie Oskarsson

Unga gör magasin om Angered

I magasinet This is Angered har barnen ordet. Nu släpps tidningen som innehåller allt från orättvisor och slemmiga sniglar till populäraste frukten i området. ”Det var kul och spännande att få skriva”, säger Erena El-Helon, tolv år.

  • Publicerad 11:20, 28 aug 2020

Jag skrev dikter och intervjuade personer på Jämställdsmyndigheten.

Erfarna. Journalisterna Elisabeth Sivertsson och Marie Oskarsson har tidigare skapat tidning med och för unga med elever på Eriksboskolan. Foto: Erena El-Helon

Under två veckor i somras öppnade Blå Stället upp en tidningsredaktion för alla barn mellan sex och tolv år i Angered.  

Resultatet blev det 56-sidiga magasinet This is Angered med bilder och läsning som barnen själva har producerat.

Erena El-Helon, tolv år, en av de unga reportrarna bidrog med flera texter till tidningen.

– Jag skrev några dikter och intervjuade personer på Jämställdhetsmyndigheten. Det var kul och spännande att skriva, säger hon.

Målet med tidningsskapandet var att barnen skulle sätta agendan och få möjlighet att skriva, fota och uttrycka det som är viktigt för dem.

Det var omkring 60 barn som tog chansen att få sitt namn i tryck.

– Det är tidningen som innehåller allt från slemmig snigel och orättvisor till vilken frukt som är mest populär i Angered, säger Marie Oskarsson, journalist och handledare på redaktionen.

Hon fortsätter:

– Fokus var att barnen skulle hitta vad de själva är nyfikna på och våga sig ut och ställa frågor kring det. Det är verkligen barnens tidning.

Tillsammans med Elisabeth Sivertsson, journalist och formgivare vägledde hon de unga reportrarna genom workshops i färg- och form, typografi och genomgångar av olika skrivtips.

– Vi pratade om hur man ställer frågor, gör research och kontrollerar fakta. Och om hur man sätter rubriker och gärna tar en extra titt på sin text. Fantastiskt att sedan se hur stolta de var över sitt färdiga material.

Här skildrar unga Angered på en minut

Blir det en fortsättning för This is Angered?

– Det är en önskedröm att fortsätta för det är så givande. Man kan riktigt se hur olika kunskaper som barnen har med sig från skolan, hemmet och livet landar när de gör något själva på det här sättet, säger Marie Oskarsson och tillägger:

– Det finns även en demokratiaspekt som handlar om att peppa unga till att uttrycka sina åsikter, ta reda på saker och fakta för att veta var man står i olika frågor. Barn ska också bli lyssnade på.

Erena El-Helon, tycker det vore roligt att göra en tidning igen även om journalistyrket inte är framtidsdrömmen.

– Jag vill gärna vara med på liknande aktiviteter men planen är inte att bli journalist. Jag vill satsa på konst eller bli forskare.

Ungdomar från Angered intar operans scen

Nästan färdigt. "Fint att se hur stolta våra unga reportrar var när de såg sitt färdiga material på väggen", säger Marie Oskarsson. Foto: Marie Oskarsson

Release för This is Angered

Var? Blå Stället, Stora Scenen.

När? Lördag, 29 augusti klockan 13-16.  

Vad? Firande av det nytryckta magasinet This is Angered producerat av barn från stadsdelen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00