Musik och lyrik. Under mindre än en veckas tid repeterade och spelade de unga musikerna in konserten i Hagakyrkan. Foto: Adrian Eriksson

Unga musiker bjuder på gratiskonsert: "Vill inspirera andra"

Musik från en symfoniorkester, körsång och lyrik. Det bjuder ungdomsorkestern Camerata Delicata och vokalensemblen Pipsvängarna på söndag, 7 mars. "Hoppas att det ska sprida lite glädje", säger David Berntsson, en av initiativtagarna.

  • Publicerad 14:50, 5 mar 2021

Initiativtagaren. David Berntsson. Foto: Carl Kilbo Fagerberg

Efter flera månader av distansundervisning kände Kortedalabon och musikeleven David Berntsson ett stort sug efter att få träffas och spela ihop med andra musiker. Tillsammans med några vänner samlade han ihop 28 unga musiker från Västsverige som under en vecka i somras repeterade och spelade in Hjalmar Gullbergs verk "Förklädd gud".

– Det är ett underbart verk som innefattar en hel symfoniorkester, körmusik och även uppläsning av olika stycken från diktsviten, berättar David Berntsson.

Visas på söndag

Projektet filmades i Hagakyrkan förra sommaren och på söndag kan intresserade för första gången ta del av konserten genom att strömma den gratis på Youtube.

– Vårt mål är att nå ut till så många som möjligt och konserten är tillgänglig för alla. Men vi har främst gjort detta för de som tillhör riskgrupperna och kanske inte har haft chans att ta del av musik på det här sättet på länge. Av den anledningen kommer vi att kontakta äldreboenden runt om i Göteborg och tipsa om konserten.

Har gett mersmak

Som sistaårselev på Hvitfeldska gymnasiets spetsutbildning i musik har projektet gett mersmak berättar David Berntsson.

– Ja, det är väldigt kul att driva igenom stora projekt. Det ska bli kul att få visa upp vad vi lyckades åstadkomma på en vecka och kanske kan det inspirera andra. Vi har redan bestämt att vi ska göra något liknande även denna sommaren, säger han.

Förklädd gud

Diktsviten "Förklädd Gud" är skriven av Hjalmar Gullberg och ingår i diktsamlingen "Kärlek i tjugonde seklet' från år 1933. Verket tonsattes senare av Lars-Erik Larsson.

De unga musikerna som tillsammans spelat in konserten är mellan 13-23 år och kommer främst från Göteborg, men även Härryda, Mölndal och Värnersborg.

Konserten går att strömma live klockan 18.00 på södnag. Filmen läggs upp på Camerata Delicata Ensembles konto på Youtube.

Visa merVisa mindre