Unga skapade tidning under lovet

I år satsade Göteborgs stad på höstlovsjobb för cirka 1 000 gymnasieelever. För sex av dem innebar det en kreativ vecka av att coachning i skriv- och fototeknik på Blå stället.

  • Publicerad 10:17, 19 nov 2021

Det lockade att vi skulle få skriva och jag är intresserad av kultur.

Utställningen och boken "Fråga mig istället" handlar om samtalsklimat. Konstnärerna Atoosa Farahmand och Oscar Hagberg har intervjuat 20 kända och okända personer med frågeställningarna "Vilka frågor är du trött på och vad skulle du vilja bli frågad istället?".

Projektet resulterade i en utställning som fram till 15 november visas på Hammarkullen konsthall.

Under höstlovet fick sex gymnasieelever uppdraget att spinna vidare på utställningens tema – göra egna intervjuer och tillsammans skapa en tidning.

– Det lockade att vi skulle få skriva och jag är intresserad av kultur, säger Emma Wettfors Gustavsson, som går på GTI, på frågan om vad hon tänkte inför veckan.

Vilka frågor är du själv trött på att få höra?

– Om identitet och om vad jag vill göra i framtiden.

Tillsammans med de andra höstlovsjobbarna utgick Emma från en tillfällig redaktion på Blå stället. Under veckan var de med på workshops i foto- och skrivteknik av handledarna Nontokozo Tshabalala och Veronica Odetunde.

Eftersom Emma Wettfors Gustavssons intervjuperson inte ville bli fotad fick hon tänka kreativt.

– Han ville bli representerad med böcker så jag ska ner till biblioteket och fota.

Skapade 1 000 höstlovsjobb

Enligt Göteborgs stad var tanken med att skapa höstlovsjobb att hjälpa unga vuxna att ta ett första steg ut på arbetsmarknaden. Tusen gymnasieelever hade möjlighet att söka jobben som erbjöds inom stadens verksamheter som skola, omsorg och utomhusarbete.

Polhemseleven Sam Bendani som pluggar ekonomi tyckte att det var kul att testa ett kreativt jobb.

– Killen jag intervjuade har blivit ifrågasatt om sin ålder under sin uppväxt eftersom många tyckte att han såg äldre ut än vad han var. Han började berätta om hur det var att få frågor om det och sedan utvecklades det till en berättelse om hans liv och vad han varit med om.

"Kan ta död på en konversation"

För Sam innebar veckan en del insikter när det gäller hur folk pratar med varandra. Och att sättet folk ställer frågor på kan vara avslöjande för vilka värderingar de har.

– Man kan verkligen ta död på en konversation beroende på vilken typ av frågor man ställer. Om de är för ingående fast man inte känner varandra till exempel. Innan detta projektet trodde jag inte att det fanns några dumma frågor, men jag har ändrat mig (skratt), säger Sam Bendani.

Tidningen som eleverna skapade ska senare delas ut på plats i Hammarkullen och finnas på Kulturhuset Blå stället.