Unga skapar dans på egna ben

Efter en intensiv vecka skapades ett helt unikt dansverk i Angered av unga dansare från hela Västra Götalandsregionen. "Magin ligger i att skapa tillsammans" säger Lovisa Numanelli.

  • Publicerad 15:00, 22 aug 2021

Vi har erfarenhet av olika stilar, vilket är kul för man har lärt sig mycket under veckan.

Lokalen är nedsläckt förutom några spotlights som med ett mjukt, riktat ljus lyser upp de två dansarna mitt på golvet. Med böljande, kraftfulla rörelser virvlar Stina Jandering och Zahraa Aldoujaili omkring och följer varandra i dansen. En konfliktfylld scen spelas upp där de olösta känslorna får ta plats.

– Ibland kan det vara svårt att förklara hur man känner, då är dans ett bra redskap, säger Elsa Egnell.

"Spännande"

Under veckan har de totalt åtta unga deltagarna träffats på Angereds kulturskola för en workshop i Göteborgsoperans regi. Med ledning av koreografen Maria Fräki från Angered kulturskola och dansaren Therese Fredriksson från Göteborgsoperan, har de skapat ett helt nytt verk. Utgångspunkten var dansverket "Ministeriet för olösta känslor" av koreografen Jo Strømgren.

– Inför workshopen fick vi reflektera över positiva känslor och känslomässiga utmaningar. Det var spännande att sedan försöka översätta de känslorna till dans, säger Stina Jandering.

– Vi har blivit en tajt grupp som stöttat varandra under veckan som gått. Magin ligger verkligen i att skapa tillsammans, säger Lovisa Numanelli.

16-åriga Lovisa har dansat på Angereds kulturskola sedan hon var barn. Hon berättar att modern dans är stilen hon fastnat för.

– Vi har erfarenhet av olika stilar, vilket är kul för man har lärt sig mycket under veckan, säger hon.

Vill göra operan tillgänglig

Skapa samlar Göteborgsoperans verksamhet som rör barn och unga, familj, medskapande och deltagande. De ordnar bland annat körer, skolverksamhet och andra deltagarprojekt som engagerar unga som gamla. Tanken är att göra operan tillgänglig.

– Inför det här projektet sökte vi unga som vill dansa, men någon tidigare erfarenhet var inte ett krav, berättar Hanna Morau, projektkoordinator Skapa.

En av de med lite mindre vana var Zahraa Aldoujaili.

– Att få dansa var det som lockade mig till det här projektet. Jag har lärt mig jättemycket från de andra och det har varit intressant att få sätta känslor i bruk genom kroppen, säger hon.

Veckans hårda slit resulterade i föreställningen "Återskapa Ministeriet" som visades i början av augusti på Angered kulturskola.

Skapa på Operan

• Förlagan till dansarnas verk, "Ministeriet för olösta känslor" av koreografen Jo Strømgren, visas på olika ställen i Västra Götaland mellan 16-20 november.

• I höst anordnar Göteborgsoperan Skapardagar mellan 29 oktober och 7 november där intresserade kan ta del av musik, sång, musikdramatik och dans. Det blir exempelvis Fredagshäng för ungdomar med öppen scen och föreställningar. Mer information finns på Göteborgsoperans hemsida.

Källa: Göteborgsoperan

Visa merVisa mindre