Valtider. Lejla Kadiric kandiderar för tredje året i rad och uppmanar alla som kan att rösta. Det gör skillnad. Foto: Anna Sigvardsson/privat

Unga som gör skillnad

Godare mat i bamba, mer rörelse i skolan eller gratis bussresor på lov. Det är några viktiga frågor för kandidaterna till Göteborgs ungdomsfullmäktige. I dag börjar valet där 81 unga ledamöter ska utses för att öka inflytandet i frågor som rör barn och ungdomar.

  • Publicerad 16:51, 10 nov 2017

– Man kan göra skillnad om man vill göra skillnad, säger Lejla Kadiric, 16 år från Angered.

I dag startar valet till Göteborgs ungdomsfullmäktige. Under de kommande tio dagarna kan alla som har börjat årskurs 5 men inte fyllt 18 år rösta på sin favoritkandidat på webben. Kandidaterna är inte partipolitiska utan representerar de unga i sin stadsdel.

– Det finns mycket kompetens och kunskaper i den här gruppen som vi skulle kunna utnyttja bättre i utvecklingen av Göteborg. Ungdomsfullmäktige blir ett verktyg för det, säger Paula Aijmer planeringsledare för ungdomsfullmäktige.

Lejla Kadiric kandiderar för tredje året i rad. Hon brinner för tjejers trygghet på offentliga platser och skolfrågor. Saker som tar lång tid att förändra.

– Jag är väldigt aktiv med frågan att högre betyg ska väga tyngre än lägre. I nuläget räknas de sämsta betygen tyngst i slutbetyget, säger hon.

Lejla Kadiric vill uppmana alla som har möjlighet att rösta.

– Du kan påverka väldigt starkt. Du kan rösta för att just den frågan du brinner för ska tas upp i ungdomsfullmäktige, även om du själv inte är med där. Försöker man inte blir det ingen skillnad.

Fakta: Ungdomsfullmäktige

Valet 2017: Webbröstning är öppen mellan den 10 och 20 november.

Göteborgs ungdomsfullmäktige består av 101 ungdomar mellan 12-17 år – 81 ledamöter och 20 ersättare. De kommer från alla stadsdelar och bestämmer själva vilka frågor som ska diskuteras. Ungdomsfullmäktige har ingen formell makt, men kan genom sitt arbete påverka kommunens nämnder, styrelser, bolag och förvaltningar i frågor som rör unga.

Valdeltagande 2016: Förra årets valdeltagande var 20,9 % (7765 av 37147 röstberättigade)

Konkreta exempel: Sommarlovskort i kollektivtrafiken 2017 (samt 2018) för unga är ett resultat av påverkansarbete mot politikerna i Göteborg. Nyligen manifesterade ungdomsfullmäktige mot rasism då de arrangerade konferensen NO HATE för skolklasser i staden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG