Unga tillbaka i ringen efter restriktionerna

Efter några månaders nedstängning i vinter kunde den populära ungdomsverksamheten på Hisingens boxningsklubb äntligen öppna igen i februari. "Mitt mål är att bli proffs. Det enda sättet att nå dit är att träna" säger Paradisia Smesem, en av klubbens unga framtidshopp.

  • Publicerad 06:30, 6 mar 2021

Vi ville locka hit ännu fler tjejer till träningen och det tycker jag att vi har lyckats med.

Bakom Vårväderstorget i en källare ligger Hisingens boxningsklubb, HBK. Måndagskvällar innebär att ett trettiotal små, snabba fötter värmer upp genom att springa en slinga runt om i lokalen.

– Ta det försiktigt och tänk på att inte låta när ni springer, så lätta ska fötterna vara, instruerar tränaren Amir Smesam.

Först ut är de allra yngsta aktiva. För barngruppen ligger fokus på grunderna i boxning. Men träningen ska även vara lustfylld berättar Amir.

– I den här gruppen så sker ingen kroppskontakt egentligen och vi kör inte en mot en som i en typisk boxningsmatch. Det ska vara kul.

Träning utan kroppskontakt

Efter uppvärmningen övar gruppen att stå i grundpositionen och kombinera med raka slag i luften. Sedan paras de ihop två och två. Nu ska de turas om att göra ett utfall diagonalt mot den andra personen utan att nudda. Samtidigt ska träningspartnern i sin tur parera utfallet genom att luta sig tillbaka.

Latifeh Adl Zarabi kan inte hålla sig för skratt när hon och Diyanna Agram börjar öva på de koordinerade rörelserna.

– Det är jättekul att träna boxning. Efteråt brukar jag känna mig ganska trött men det brukar kännas bra i benen, säger Latifeh Adl Zarabi.

"Det bästa är att tävla"

Samtidigt som de yngre är igång sitter Paradisia Smesem på ett bord och lindar in sina händer med lindor. På väggen bakom henne syns klubbens meriter i form av pokaler och plakat.

Snart är det Paradisias tur att börja träna med den lite äldre åldersklassen.

– Det bästa med boxning är att tävla. Mitt mål är att bli proffs och det enda sättet som man kan nå dit är genom träning. Så det är bra att vi har kunnat börja med det igen, säger hon.

Paradisia är dotter till Amir och en av klubbens framtidshopp. Själv var Amir aktiv från 11 års ålder, och nära en proffskarriär innan han slutade för två år sedan.

Generationsskifte i klubben

Nyligen tog Amir över som chefstränare i HBK. Träning för de allra yngsta var något som han ville fortsätta utveckla i klubben.

– Vi ville locka hit ännu fler tjejer till träningen och det tycker jag att vi har lyckats med.

Högst på önskelistan står en större lokal. Amir Smesem tror att det skulle ge möjlighet för HBK att fortsätta växa.

– Ja, i nuläget är intresset stort så hade vi större lokaler skulle vi kunna dubbla vår verksamhet.

Hisingens boxningsklubb

Är en av Göteborgs äldsta boxningsklubbar och startades år 1927.

Ligger på Vårväderstorget 4.

Barngruppen som tränar måndagar samlar barn mellan 7 till 12 år.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG