Foto: Carina Andreasson

Unga vanligaste langarna av alkohol

En av tre unga vuxna har någon gång köpt ut till en person under 20. Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort. "Många köper ut alkohol av menad omtanke", säger Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget.

  • Publicerad 06:00, 28 apr 2019

Valborg närmar sig, en högtid när många tonåringar dricker alkohol och flera gör alkoholdebut. Enligt Systembolaget är den vanligaste langaren en annan ung person.

En ny undersökning från Sifo för Systembolaget visar att vuxna mellan 20 och 28 år tycker det är tryggare att de köper ut än att någon okänd köper ut åt dem. Hela 67 procent angav detta som en anledning till varför man tror att unga köper ut.

Många skulle avstå om de fick ett nej

Men enligt en annan undersökning av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, skulle varannan 16-åring avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner väl.

– Många köper ut alkohol av menad omtanke, men man underskattar vilken betydelse ett nej kan ha, säger Therese Elmgren.

Lika illa att langa som att köpa ut

Sifos undersökning visar också att många unga tycker att köpa ut och att langa är olika saker. De upplever ofta att langa är värre än att köpa ut. Många anser att langning främst handlar om att ta betalt för en tjänst och att systematiskt köpa ut alkohol, medan ”köpa ut” främst innebär att handla alkohol åt någon under 20 år och att köpa till någon som man känner väl.

– Oavsett vilket ord man använder så handlar det tyvärr om samma sak. Riskerna med tonårsdrickande är desamma, även om man köper ut för att vara snäll, säger Therese Elmgren.

Hårda fakta

En av tre unga vuxna har köpt ut till en person under 20 år (36 procent)

Var fjärde ung vuxen tycker att det är mer okej att köpa ut alkohol vid speciella tillfällen och högtider såsom t.ex valborg än annars (24 procent)

Sex av tio tror att många unga vuxna köper ut för att det känns tryggare än om en okänd person gör det (67 procent)

De man tror har svårast att säga nej till att köpa ut är kompisar (32 procent) och pojkvän/flickvän (32 procent).

Nästan hälften av de som köpt ut sa att mängden alkohol man köpt främst berodde på relationen till personen (46 procent), samt på hur mycket de bad om (43 procent).

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57