Unga vill ta Styr och Ställ till nordost

Styr & Ställ till Angered! Det är ungdomar i området som står bakom förslaget som politikerna nu lovar att undersöka. ”Folk vill att det satsas här också”, säger en av initiativtagarna

  • Publicerad 06:15, 29 dec 2020

Vi tror att om Styr och Ställ fanns i Angered fler skulle välja cykeln.

Blerta Reqica projektkoordinator, Camp Vision 424. Foto: Privat

Blerta Hoti (S), kommunal- och trafikoppositionsråd. Foto: Pressbild

Göteborgsförslaget – Styr & Ställ till Angered! – är ett resultat från sommarens projekt Camp Vision 424 i Angered där omkring tio ungdomar arbetade med att främja cykling i stadsdelen.

– Vi tror att om Styr och Ställ fanns i Angered skulle fler välja cykeln, säger Blerta Reqica projektkoordinator, Camp Vision 424.

Ungdomarnas uppdrag innefattade bland annat att undersöka intresset för cykling i stadsdelen och avstånd mellan Angered och andra platser.  

I projektens enkät framkom också att framför allt unga ofta inte har råd att köpa en cykel.

– Angered är väldigt nära centrala Göteborg ändå. Många åker buss och det är väldigt trångt, därför tänkte vi också att cyklarna skulle göra området mer tillgängligt och attraktivt.

"Området glöms ofta bort"

Äntligen: Nu kommer nya Styr och ställ

Styr och Ställ nylanserades i juni 2020 och totalt placerades 1 750 cyklar ut på 130 stationer i Göteborg och Mölndal medan Angered stod utan.

– Det känns tråkigt att det inte satsas så mycket här. Den biten av Göteborg glöms ofta bort, säger Blerta Reqica.

Men tack vare ungdomarnas engagemang finns det nu en chans att kommunens cykeluthyrningskoncept kommer till nordost.

Göteborgsförslaget Styr & Ställ till Angered fick snabbt över 200 röster, vilket krävs för att politikerna ska diskutera frågan.  

På trafiknämndens senaste möte beslutades dessutom att faktiskt utreda möjligheterna.

– Jag tycker att det är jättebra att både främja både ungdomarnas insats och vi går vidare med att utreda möjligheterna till att upprätta Styr & ställ i Angered, säger Blerta Hoti (S) kommunalråd med ansvar för trafikfrågor

Hon förtydligar:

– Angered är en av våra största stadsdelar och det handlar om att skapa en jämlik möjlighet att cykla i hela Göteborg. Det är en rättvisefråga.