På operan. Kulturskolan Angered intar scenen med föreställningen Röster från Angered. Foto: Lina Isaksson

Ungdomar från Angered intar operans scen

Kulturskolan Angered intar Göteborgsoperan med musik, dans och sång. I föreställningen "Röster från Angered" slår de hål på fördomar om orten. "Allt vi gör därinne kommer från oss", säger en av ungdomarna.

  • Publicerad 18:10, 20 sep 2019

Spegeln hör, spegeln rör, spegeln stör.

Men mest av allt - spegeln gör.

Så att ditt självförakt blir en vardagsakt [...]

Men kom ihåg - spegeln står tyst." 

Orden tillhör Isaac Persson som i strålkastarljuset på Göteborgsoperans Lilla scen levererar sin poesi. Där - på minsta scenen i stadens största kulturinstitution - är Isaac inte ensam.

Med sång, musik, foto och dans dränker 35 ungdomar från kulturskolan, fördomar och okunskap om deras ort i föreställningen Röster från Angered.

– Allt vi säger därinne kommer från oss, ungdomar. Det handlar om vad vi tycker om Angered, våra drömmar och tankar.

Isaac Persson får medhåll av Elvira Alvarado, 15 år som spelar trumpet i Burnstein Orchestra.

– Vi har valt att spela låtar vi tycker om och med texter som passar in, säger hon.

"Inte magi"

Föreställningen handlar om att vara ung i Angered och visar resten av stan att ungdomar är fulla av längtan och verklighet var man än kommer ifrån.

Samtidigt är projektet tänkt att stärka kulturskolans elever.

– Vi vill inspirera ungdomarna, ge en inblick i hur det är att arbeta med kultur och sätta kulturen i ett större och professionellt sammanhang. Flera har gått i kulturskolan sedan femårsåldern så detta är en satsning för att ge dem något med högre kvalitet som de kan vara stolta över, säger Maria Fräki, producent & konstnärlig ledare, Kulturskolan Angered och tillägger.

– Alla elever har lagt ner mycket tid och engagemang för att få det här att funka.

Proffsiga. Isaac Persson, 17 år och Elvira Alvarado, 15 medverkar som sångare, poet respektive musiker, trumpetare i Röster från Angered. Foto: Lina Isaksson

Det jag vill mest, är att bli musiklärare som de lärarna jag har i kulturskolan.

För att hamna på operans scen handlar inte om magi, menar Malin Aghed, chef på Skapa-dagarna, Göteborgsoperan.

– Utan det krävs seriöst arbete för att hela tiden bli bättre och det har ungdomarna visat att de är villiga att göra. Det är fantastiskt och det berikar Göteborgsoperans verksamhet.

Kulturskolans intåg på operan handlar även om att öppna dörrarna för nya besökare samtidigt som det ligger i linje med operans uppdrag; att utforska och upptäcka ny konst.

– Unga människor skapar konst utefter världen de lever i och vi är nyfikna på det. Vi vill lyfta de rösterna som hörs mest sällan, säger Malin Aghed.

Hur känns det att uppträda på operan?

– Coolt.

– Kul.

Elvira och och Isaac svarar i kör. De är stolta över föreställningen och ser en framtiden inom kulturen.

– Jag måste egentligen inte stå på en stor scen även fast det är ett sätt att sprida konst och kultur. Det jag vill mest, är att bli musiklärare som de lärarna jag har i kulturskolan, säger Elvira Alvarado.

Berättelser från Biskopsgården blir teater i Angered

Dans. Musik, sång och foto på initiativ från ungdomarna skapar föreställningen. Foto: Lina Isaksson

Mer om Röster från Angered

Föreställningen är en del av Kulturskolans Ungdomsbiennal som är en satsning på kulturskolans ungdomar i åldern 13-19 år. Idag består den av 35 ungdomar som går i olika ämnen på kulturskolan.

I arbetet med Ungdomsbiennalen har ungdomarna varit på studiebesök på Göteborgsoperan där dom fått rundvandring, information och historia. Ungdomarna har varit och tittat på föreställning på operan och haft samtal med operans professionella arbetare. Dansare från Kulturskolan har fått möta dansare från operans kompani.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11