På operan. Kulturskolan Angered intar scenen med föreställningen Röster från Angered. Foto: Lina Isaksson

Ungdomar från Angered intar operans scen

Kulturskolan Angered intar Göteborgsoperan med musik, dans och sång. I föreställningen "Röster från Angered" slår de hål på fördomar om orten. "Allt vi gör därinne kommer från oss", säger en av ungdomarna.

  • Publicerad 18:10, 20 sep 2019

Spegeln hör, spegeln rör, spegeln stör.

Men mest av allt - spegeln gör.

Så att ditt självförakt blir en vardagsakt [...]

Men kom ihåg - spegeln står tyst." 

Orden tillhör Isaac Persson som i strålkastarljuset på Göteborgsoperans Lilla scen levererar sin poesi. Där - på minsta scenen i stadens största kulturinstitution - är Isaac inte ensam.

Med sång, musik, foto och dans dränker 35 ungdomar från kulturskolan, fördomar och okunskap om deras ort i föreställningen Röster från Angered.

– Allt vi säger därinne kommer från oss, ungdomar. Det handlar om vad vi tycker om Angered, våra drömmar och tankar.

Isaac Persson får medhåll av Elvira Alvarado, 15 år som spelar trumpet i Burnstein Orchestra.

– Vi har valt att spela låtar vi tycker om och med texter som passar in, säger hon.

"Inte magi"

Föreställningen handlar om att vara ung i Angered och visar resten av stan att ungdomar är fulla av längtan och verklighet var man än kommer ifrån.

Samtidigt är projektet tänkt att stärka kulturskolans elever.

– Vi vill inspirera ungdomarna, ge en inblick i hur det är att arbeta med kultur och sätta kulturen i ett större och professionellt sammanhang. Flera har gått i kulturskolan sedan femårsåldern så detta är en satsning för att ge dem något med högre kvalitet som de kan vara stolta över, säger Maria Fräki, producent & konstnärlig ledare, Kulturskolan Angered och tillägger.

– Alla elever har lagt ner mycket tid och engagemang för att få det här att funka.

Proffsiga. Isaac Persson, 17 år och Elvira Alvarado, 15 medverkar som sångare, poet respektive musiker, trumpetare i Röster från Angered. Foto: Lina Isaksson

Det jag vill mest, är att bli musiklärare som de lärarna jag har i kulturskolan.

För att hamna på operans scen handlar inte om magi, menar Malin Aghed, chef på Skapa-dagarna, Göteborgsoperan.

– Utan det krävs seriöst arbete för att hela tiden bli bättre och det har ungdomarna visat att de är villiga att göra. Det är fantastiskt och det berikar Göteborgsoperans verksamhet.

Kulturskolans intåg på operan handlar även om att öppna dörrarna för nya besökare samtidigt som det ligger i linje med operans uppdrag; att utforska och upptäcka ny konst.

– Unga människor skapar konst utefter världen de lever i och vi är nyfikna på det. Vi vill lyfta de rösterna som hörs mest sällan, säger Malin Aghed.

Hur känns det att uppträda på operan?

– Coolt.

– Kul.

Elvira och och Isaac svarar i kör. De är stolta över föreställningen och ser en framtiden inom kulturen.

– Jag måste egentligen inte stå på en stor scen även fast det är ett sätt att sprida konst och kultur. Det jag vill mest, är att bli musiklärare som de lärarna jag har i kulturskolan, säger Elvira Alvarado.

Berättelser från Biskopsgården blir teater i Angered

Dans. Musik, sång och foto på initiativ från ungdomarna skapar föreställningen. Foto: Lina Isaksson

Mer om Röster från Angered

Föreställningen är en del av Kulturskolans Ungdomsbiennal som är en satsning på kulturskolans ungdomar i åldern 13-19 år. Idag består den av 35 ungdomar som går i olika ämnen på kulturskolan.

I arbetet med Ungdomsbiennalen har ungdomarna varit på studiebesök på Göteborgsoperan där dom fått rundvandring, information och historia. Ungdomarna har varit och tittat på föreställning på operan och haft samtal med operans professionella arbetare. Dansare från Kulturskolan har fått möta dansare från operans kompani.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12