Ungdomar målar framtiden i ljusa färger

Arbetslösa ungdomar sätter just nu färg på trapphus och lägenheter i Angered och Östra Göteborg. "Det blir en win-win för alla", säger Maria Jönsson, informationsansvarig för Sätt färg på Göteborg.

  • Publicerad 12:15, 28 mar 2017

Projektet som bland annat är ett samarbete mellan Måleriföretagen, stadsdelen och Arbetsförmedlingen startades i maj förra året som ett led i den ökade efterfrågan på målare.

– När Göteborgs stad insåg att det behövdes byggas mycket såg vi att vi inte kunde klara den ökningen personalmässigt, säger Maria Jönsson som är anställd i branschorganisationen Måleriföretagen.

Sedan dess har 46 ungdomar tagits in i projektet Sätt färg på Göteborg som är tänkt att pågå fram till stadens 400-årsfirande 2021. Förutom att renovera lägenheter och trapphus kommer ungdomarna också att färgsätta muralmålningar och vimplar på en 21 kilometer lång sträcka mellan Blå Stället och Röda sten. En av ungdomarna som just den här dagen färgsätter en trappuppgång på Bredfjällsgatan i Hammarkullen är Malin Nilsson.

– Jag gjorde praktik i matbutiker, men kände inte att jag ville jobba med det hela mitt liv. Jag sökte en massa jobb också, men fick bara nej hela tiden och tappade tron på att jag skulle få något arbete. Men så kom jag på att jag gillade att måla och kom med i det här projektet. Det är väldigt roligt och jag känner mig aldrig trött eller uttråkad.

Precis som Malin bor många av deltagarna i Angered eller Östra Göteborg där ungdomsarbetslösheten är störst. I projektet får de under tre månader en introduktion i måleriyrket och erbjuds därefter en utbildning i 7-9 månader. Och av de 46 ungdomar som hittills kommit in i projektet har hela 75 procent gått vidare till utbildningen.

– Många har bara varit hemma och hängt och spelat tv-spel. Det häftigaste är att se dessa trötta och sega ungdomar förvandlas och ta mer ansvar och bli mer aktiva. De jobbar jättehårt och jag är så stolt över dem, säger Kristina Halttu som tillsammans med Tommy Nyström är projektets måleriinstruktörer.

– Sedan kanske inte alla går vidare till måleribranschen, utan använder oss som referens när man söker andra jobb, säger Maria Jönsson.

Men för Malin Nilsson är det ingen tvekan om vad hon ska arbeta med i framtiden.

– Målare definitivt! Jag ska absolut gå vidare med utbildning och med hjälp av projektets kontakter tror jag inte att det blir några problem. Jag känner att jag har hittat rätt och det gör mamma glad också.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11