RENT. Förra året städade idrottsungdomar bort 1,6 ton skräp runt om i Angered. 9 maj är det dags igen för en gemensam städdag. Foto: Städa Sverige (arkivbild)

Ungdomar rensar Angered på skräp

Vättlefjäll, Hjällboskogen och längs Lärjeån är några områden som snart är nystädade. Det är ungdomar från idrottsföreningarna i nordöstra Göteborg som under en förmiddag plockar skräp under parollen ”Klubbar för klimatet”.

  • Publicerad 16:31, 7 maj 2020

För andra året i genomförs miljö- och idrottssatsningen i nordost som föreningen Sverige städar och chipstillverkaren Estrella står bakom.

Namnet Klubbar för klimatet är nytt för i år men konceptet är det samma som fjolårets Det stora vårstädet, då föreningsungdomar samlade in 1,6 ton skräp.

– Tanken med städdagen är att föreningen får dels ett bidrag till klubbkassan dels en miljöutbildning på webben. Samtidigt är det en påminnelse om nedskräpningens effekt och en tankeställare om vad man själv gör i naturen eller på stan, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

De tömde Angered på 1,6 ton skräp

300 ungdomar städar

I år är det omkring 300 ungdomar i åldern 12 till 16 år från flera föreningar i området som deltar.

– Det är bland annat lag från fotboll, basket, hockeyföreningar och rid- sim- och konståkningsklubbar. Platserna fylldes på snabbt, säger Mårten Heslyk.

Göteborgs Hockey Club är en av föreningarna som deltar och som har drabbats av coronakrisen.

”Vi avslutade tyvärr i förtid och vi förlorar stora intäkter på uteblivna läger och cuper”, skriver klubben i ett uttalande.

Klubben kommer främst använda ersättningen från städdagen till att betala istider och material.

Hos Angereds simklubb kommer ersättning gå till B-gruppens lagkassa.

”Förhoppningsvis kommer de tillsammans med sina tränare få åka iväg på träningsläger när den nuvarande situationen har lugnat ner sig. Det är bra för dem att ha något utöver det vanliga att få se fram emot, det ger en strimma av ljus i jobbiga tider.” skriver klubben.

Här är hockeyklubben som välkomnar alla

Inga stora samlingar

Under den gemensamma städdagen, 9 maj kommer ungdomarna tillsammans med ledare att plocka skräp på utvalda platser runt om i Angered och Bergsjön.

Men på grund av coronapandemin blir det ingen gemensam uppstart eller avslut för ungdomarna som i fjol.

– Vi har fått ändra upplägget lite. Ungdomarna städar i olika områden under samma dag men vi har bett dem att dela in sig i smågrupper och vi undviker de gemensamma samlingarna, säger Mårten Heslyk.

Skräpet som ungdomarna hittar och plockar upp ska sorteras och läggas i säckar som kommunen sedan tar hand om.

Solveig, 11, uppmanar alla att plocka skräp

NHL skänker utrustning till Göteborg HC

Klubbar för klimatet...

...är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Estrella. 

Lördagen 9 maj plockar föreningarna skräp på utvalda sträckor i sitt närområde. Alla föreningar som deltar får för sin insats en ekonomisk ersättning som de kan använda till att förverkliga sina drömmar.

Följande föreningar med ett eller fler lag kommer att delta:

Angered MBIK

Göteborgs IK

Bergums IK

Angereds Atletiska Förening

Göteborg Hockey Club

Angereds Simklubb

Göteborgs Konståkningsklubb Synchro

Angered Boxing Club mixat

Storås Ridklubb Ungdom

Hammarkullens Basket

Visa merVisa mindre

STÄDDAGS. 9 maj hålls den stora städdagen "Klubbar för klimatet". Foto: Städa Sverige/Estrella