Ungdomar slår tillbaka mot politikernas nedskärningar

Efter hotet om nedskärningar i Västra Göteborg slår nu ungdomar på Påvelundsskolan och Önneredskolan tillbaka. Tillsammans har de skrivit en debattartikel där de uttrycker sin oro.

  • Publicerad 05:30, 15 jan 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Göteborg Direkt har tidigare berättat om de nedskärningar som står att vänta i Västra Göteborg under 2019. Totalt måste stadsdelen spara 45 miljoner kronor, pengar de valt att ta från hemtjänst, äldreomsorg och kultur. Det har lagts fram förslag som att lägga ned El Sistema, ta bort en enhetschef inom kulturskolan och lägga ned fritidsgården Lokal 426 i Påvelund.

Tuffa sparkrav för Västra Göteborg

Nu har elever från Påvelundsskolan och Önneredskolan reagerat och skrivit en debattartikel där de tar strid mot förslagen de ser som oansvariga.

DEBATT: "Låt oss få behålla en meningsfull fritid"

— Vi tycker inte att någon av förslagen ska bli verklighet för det är ju helt sjukt att politikerna fixar sina budgetproblem genom att skära ned på det som gynnar ungdomarna – det är inte hållbart, säger Rasmus Djerf, 15 år.

El Sistema i Tynnered hotas

Lokal 426 har enligt artikelskrivarna fyllt en viktig funktion, inte bara för eleverna på Påvelundsskolan. Många spenderar stor del av sin fritid där och för somliga är det en trygg plats att gå till.

– Det finns många barn som känner att det inte finns någon annanstans att vara på där de tycker att det är tryggt och där det finns kompisar, för dem är Lokal 426 väldigt viktig, säger Arvid Ekberg, 14 år. Även på loven har de många aktiviteter för elever om deras föräldrar jobbar.

– Jag har haft kompisar med föräldrar som slutat sex, halv sju på dagarna medan de själva slutat ett. För dem har det varit jätteviktigt att kunna vara på 426 – så det kommer bli tomt om de lägger ned, säger Emilia El-Aarja, 15 år.

I dag, tisdag, ska stadsdelsnämnden ta beslut om flera förslag på nedskärningar.

Vi är GBG