Städa Sverige. En organisation där ungdomar i idrottsföreningar städar upp landet. Foto: Josefin Warg

Ungdomar tar kampen mot fimparna

Augusti månad har inletts och medför sig ett Göteborg fullproppat av festliga aktiviteter. Festligheter som kan medföra många röksugna gäster och gator fulla av fimpar. Till undsättning kommer Fimpkampen, ungdomar som plockar gatorna rena från de giftfyllda stumparna.

  • Publicerad 05:30, 7 aug 2019

Varje år gör Park- och naturförvaltningen så kallade skräpmätningar. Då undersöker förvaltningen ett antal olika ställen i Göteborg och kollar på vad som är det vanligaste skräpföremålet. Mätningen kom senast fram till att 70 procent av antalet skräpartiklar bestod av fimpade cigaretter. 

Så tacklar Göteborg rökförbudet i sommar

– Det är ett stort problem. Dels innehåller cigaretter gifter och dels plastartiklar som sprids i naturen och spolas ut till vattendragen. Sen får även fåglar och fiskar i sig giftet, säger Beata Löfmarck, enhetschef för Trygg, vacker stad på Park- och naturförvaltningen. 

Fimpar är även problematiskt att städa upp för staden. 

– Fimparna fastnar i fogarna på gatstensytor så att de inte följer med när man sopar gatan rent. Vissa tror att det är bättre att man slänger fimpen i dagvattenbrunnarna, men då åker de ut till havet. 

Ungdomar tar kampen mot fimparna

Till veckans festligheter har Göteborgs stad ingått ett samarbete med Städa Sverige, en organisation som anlitar lokala idrottsföreningar som genomför städinsatser i Göteborg. Samarbetet är döpt till Fimpkampen och under helgen kommer man kunna se idrottsungdomar städa upp gatorna. 

– När folk ser att ungdomar plockar upp skräp påminns de om att nedskräpning har konsekvenser. Det startar ofta diskussion då folk kommer fram och frågar vad vi gör. Vi vill att människor ska känna mer ansvar för nedskräpningen av städer, säger Mårten Heslyk, projektledare för Städa Sverige. 

De vill ha rökförbud i fängelserna

En lärdom för livet

Städa Sverige jobbar bara med ungdomar i idrottsföreningar i hela Sverige. Föreningarna får en ersättning för att vara med och städa ett antal timmar. 

– Vi hoppas att ungdomarna tidigt lär sig nedskräpningens konsekvenser och tar med sig den lärdomen resten av livet. Vi väljer också att jobba med just idrottsföreningar eftersom vi känner att det är viktigt att stötta föreningslivet, säger Mårten Heslyk. 

Städa Sverige städar över hela landet, med stort fokus på skräp längs kusterna. Varje år deltar ungefär 13-14 000 ungdomar mellan 11 och 17 år. 

– Vi har kö för föreningar som vill vara med. I stort sett alla föreningar som har varit med tidigare vill vara med igen, säger Mårten Heslyk. 

Mårten Heslyk har själv varit med och plockat skräp i Städa Sverige när han var ungdom, innan han började som projektledare för organisationen. 

– Jag tycker att det är jättekul att jobba med det här. Det känns väldigt givande. Förhoppningsvis leder det till att folk tänker efter innan de skräpar ner, säger han.