Busskortet gäller hela sommaren, dygnet runt, från den 1 juni till den 31 augusti. Foto: Mostphotos

Ungdomsfullmäktiges seger: Gratis busskort i sommar

Även i år får skolelever i Göteborg gratis busskort under sommarlovet. En fråga Ungdomsfullmäktige varit drivande i.

  • Publicerad 18:00, 24 apr 2017

Hälsa på i kompisens sommarstuga i Kungsbacka eller åk på en baddag i Bohuslän. Ungefär 35 000 elever i Göteborg kan under sommaren ta sig runt i hela Västra Götalandsregionen och Kungsbacka kommun. Kostnad: 21 miljoner kronor avsatt i årets budget.

– Det har varit lite olika. Förra året var det samma som i år. Året innan dess fick de inte gratis busskort, säger Madeleine Nilsson kommunikatör på trafikkontoret.

Frågan om gratis sommarlovskort till kollektivtrafiken har varit en viktig fråga för Ungdomsfullmäktige i Göteborg.

– Det känns jättebra, jätteroligt och viktigt. Detta är en fråga som Ungdomsfullmäktige drivit under alla år som vi funnits, säger Sandra Daniel, 17 år och ordförande i Ungdomsfullmäktige.

Varför är det viktigt?

– Av flera anledningar. Det är viktigt att alla barn och ungdomar ska kunna ha en tillgänglighet och rörlighet oavsett socioekonomiska skillnader. Ingen ska tvingas sitta hemma på lovet, säger Sandra Daniel.

För de allra flesta kommer busskortet i brevlådan från och med den 10 maj. Kortet gäller hela sommaren, dygnet runt, från den 1 juni till den 31 augusti.

Kravet för att få ett gratis busskort är att du ska vara folkbokförd i Göteborg och gå i grundskoleklass 6-9 eller första eller andra året på gymnasiet. Den som har rätt till färdtjänst får åka på samma villkor som de som kan åka med allmän kollektivtrafik. Men färdtjänsten måste kontaktas innan beställning.

– Om man går i trean på gymnasiet men har någon komplettering som innebär att man ska fortsätta till hösten så kan man också få kortet, säger Madeleine Nilsson.

Den som redan har köpt ett fritidskort 100 dagar kan få det återköpt fram till den 31 augusti. Om det redan börjat gälla återköps delar av summan.

Vilka får sommarlovskort?

eleven ska vara folkbokförd i Göteborgs kommun

eleven går i grundskoleklass 6-9 under vårterminen 2017

eleven går i gymnasiets årskurs 1-2 under vårterminen 2017

eleven går ut åk 3 på gymnasiet i juni 2017 men ska återvända för gymnasiestudier under sommaren eller höstterminen 2017

eleven ska vara född från och med 1 januari 1997 (gäller inte elev i gymnasiesärskola)

elever som är nyinflyttade t.o.m. den 15 juni 2017 (vid behov kontrolleras uppgifterna hos Skatteverket)

elever med skyddad identitet, papperslösa, asylsökande som stadigvarande bor eller vistas i Göteborg

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11