Ungdomsgäng skapar otrygghet i Frölunda

Stängda mötesplatser har gjort att fler ungdomar träffas utomhus i stora grupper, något som skapar oro, bland annat kring Smycketorget. "Folk är rädda för att gå och handla", säger Rolf Albinsson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

  • Publicerad 05:37, 25 nov 2020

Att ungdomar samlas utanför matbutiken på Smycketorget är inget nytt fenomen. Men sedan några veckor tillbaka upplever såväl närboende som icahandlaren att situationen blivit bekymmersam.

– Det har blivit en allmän samlingsplats utanför butiken. Det blir trångt och kunder blir irriterade när de står i vägen, säger Oskar Färjhage, butiksägare.

Han brukar försöka prata med ungdomarna och be dem hålla avstånd, med tanke på spridningen av covid-19.

– Samtidigt så förstår jag dem, jag har ju själv varit ung och hängt runt, men det blir jäkligt jobbigt när tio ungdomar står utanför entrén där man driver en verksamhet. Men jag har aldrig upplevt dem som hotfulla.

Förr fanns det ungdomsgårdar runt omkring men idag finns ingenstans där de kan hänga.

Flera incidenter

Även Rolf Albinsson, ordförande i Hyresgästföreningen Smyckeparken har förståelse för situationen, men menar att ungdomsgängen skapar otrygghet i området.

– Förr fanns det ju ungdomsgårdar runt omkring och nu finns ingenting. De senaste tre veckorna har det skett flera incidenter där det nästan blivit slagsmål när folk varit ute med sina hundar och även rånfall.

Enligt honom planerar hyresgästföreningen nu ett möte med polisen, socialtjänsten och Stena Fastigheter för att försöka få bukt med problemet.

Niklas Svensson, lokalpolis område syd, bekräftar att det blivit mer oroligt kring Smycketorget de senaste två veckorna, men att det inte är unikt för området.

– Just för tillfället har det varit lite mer i det här området och boende tycker att det är otrevligt att det står gäng och hänger. Vi försöker prata med ungdomarna, öka vår närvaro och prata med trygghetssamordnarna.

– Min personliga uppfattning är att det blivit lite mer rastlöst när man inte har något att göra.

Fler nattvandrare

Även nattvandrarna har den senaste tiden ökat sin närvaro. I takt med att fler ungdomar är ute har också vuxenengagemanget vuxit. Det menar Fredrik Lindevinge, nattvandrare i Norra Tynnered.

– Intresset bland föräldrar har blivit större nu när många är hemma och vill ha lite extra koll. Bara den sista tiden har vi fått flera nya medlemmar och vi vill gärna bli ännu fler.

Vi är GBG