Brott. En ungdomsliga dömdes i veckan för fyra rån på Hisingen, våren 2019. Foto: Mostphotos/ Michael Erhardsson

Ungdomsliga dömd efter rånvåg på Hisingen

Under tisdagen den 19 maj dömdes sex tonåringar av Göteborgs tingsrätt för flera rån mot andra ungdomar där det yngsta brottsoffret var 13 år.

  • Publicerad 10:30, 22 maj 2020

Det har varit ett komplext ärende med många misstänkta...

Det var efter en rånvåg mot flera ungdomar på Hisingen, våren 2019, som sju misstänkta ungdomar hämtades in av polis och anhölls.

Polisen beskriver att de sedan dess utrett en rånliga bestående av ungdomar födda mellan 2001 och 2003.

Ligan ska ha ut satt flera ungdomar för rån – det yngsta brottsoffret är enligt polisen en pojke på 13 år.

Totalt berörde rättegången åtta misstänkta då fem av de anhållna ställdes inför rätta tillsammans med ytterligare tre ungdomar som kunde knytas till brotten. Nu har sex av dem fällts för inblandning i fyra fullbordade rån och ett rånförsök.

– Målsägarna har stått upp och vittnat om vad de varit med om. Därigenom har de fått viss upprättelse för de integritetskränkande brott de blivit utsatta för. Jag är i huvudsak nöjd med domen, säger kammaråklagare Thomas Willén.

Polisutredningen ska ha varit både gedigen och komplex menar utredningsledare Jonas Håkansson vid Hisingspolisen.

– Det har varit ett komplext ärende med många misstänkta som vi lyckats identifiera och knyta till varandra genom övervakningsfilmer och vittnesmål, säger han i ett pressmeddelande.

Efter att de sju misstänkta anhållits våren 2019 märkte polisen en markant förändring.

– Det blev ett tydligt signalvärde och anmälningarna om ungdomsrån bara tvärdog här på Hisingen. Sedan dess har vi inte alls haft samma omfattning av liknande brottslighet, säger Jonas Håkansson.

Vi är GBG