Thomas Andersson, grundare och regional samordnare för Båtsamverkan Väst, berättar att båtstölderna minskar på grund av corona. Foto: Polisen/Most Photos

Unik kartläggning: Här sker flest båtstölder i Göteborg

Trots att båtförsäljningen ökat under pandemin så har båtstölderna minskat kraftigt i Göteborg jämfört med tidigare år, det visar siffror som Båtsamverkan region Väst tagit fram åt Göteborg Direkt. Den starka nedgången i statistiken hänger samman med stängda landsgränser.

  • Publicerad 05:30, 8 jul 2020

Den som väljer att stanna hemma i sommar och införskaffa drömbåten gör det i rätt tid. I pandemins spår har nämligen båtstölderna kraftfullt minskat i Göteborg.

Det är Båtsamverkan region Väst som har tagit fram siffror åt Göteborg Direkt om hur båtstölderna påverkats av den omtumlande våren. Det visar sig att från januari till juli har stölderna av båtmotorer minskat med 87 anmälningar. Det motsvarar 10,5 miljoner kronor mindre pengar i stölder.

– Vad siffrorna visar är antalet anmälda stölder. En anmälning kan alltså vara massor med motorer som togs under samma tillfälle, säger Thomas Andersson, grundare och regional samordnare för Båtsamverkan Väst.

Kartläggningen visar också att det är runt Torslanda som båda åren har varit mest utsatt för stöld av båtmotorer. Thomas menar att det är ett extra utsatt område eftersom det saknar båtsamverkansföreningar.

– Ett problem är att båtägare inte har varit medvetna om det stora antalet stölder och även haft den så kallade "det händer inte oss-mentaliteten". Det skulle behövas starta en klubb i området för båtägare och boende som kan hjälpas åt att hålla ett öga på hamnen.

Internationella ligor bakom båtmotorstölder

Det är internationella stöldligor som står bakom 80-90 procent av stölderna av båtmotorer. Motorerna förs utomlands på andra sidan Östersjön i en del av en organiserad brottslighet. Det är därför som siffrorna i år kraftigt har minskat, enligt Thomas Andersson.

– I och med att gränserna är stängda på grund av corona får inte längre "Båtmotortjuvar AB" in tjuvarna i landet och kan därför inte fortsätta den illegala verksamheten, säger han.

Grannländerna bakom stöld av hela båtar

Även när det gäller stölder av hela båtar märker Thomas Andersson av ett minskat tryck hos polisen, men saknar samlad statistik från föregående år.

– När det gäller stöld av båt så är det nordens kriminella nätverk som ligger bakom. Man stjäl båten och åker rakt över till våra grannländer. Det är ofta stulna göteborgsbåtar som sedan hittas i Norge, säger han.

Stöld av hela båtar under 2020. Även här märker Thomas Andersson av ett minskat tryck. Foto: Hobbit2

Thomas Andersson, grundare och regional samordnare för Båtsamverkan Väst. Foto: Polisen

Båtsamverkan stor del av minskningen

Även Båtsamverkan, som Thomas Andersson är grundare för, är en stor anledning bakom nedgången av båtstölder.

– Det handlar om att engagera båtägare att starta båtsamverkansföreningar. Med föreningar kommer engagerade människor som håller koll på sina båtar och hamnar. Med detta kommer fler tips till polisen som flera gånger lett till gripanden och beslag, säger Tomas Andersson.

Vad mer kan man göra för att förhindra stöld av sin båt?

1. Rista in ditt personnummer. Det är bättre än att märka båten med ditt namn.

2. Använd spårsändare. En GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.

3. Se till att båten sitter väl förankrad med en klass-3 kätting i bryggan.

4. Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.

5. Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.

6. Försök tänka som en "tjuv" – hitta de svaga länkarna och förebygg där.

Källa: Båtsamverkan region Väst.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11