Thomas Andersson, grundare och regional samordnare för Båtsamverkan Väst, berättar att båtstölderna minskar på grund av corona. Foto: Polisen/Most Photos

Unik kartläggning: Här sker flest båtstölder i Göteborg

Trots att båtförsäljningen ökat under pandemin så har båtstölderna minskat kraftigt i Göteborg jämfört med tidigare år, det visar siffror som Båtsamverkan region Väst tagit fram åt Göteborg Direkt. Den starka nedgången i statistiken hänger samman med stängda landsgränser.

  • Publicerad 05:30, 8 jul 2020

Den som väljer att stanna hemma i sommar och införskaffa drömbåten gör det i rätt tid. I pandemins spår har nämligen båtstölderna kraftfullt minskat i Göteborg.

Det är Båtsamverkan region Väst som har tagit fram siffror åt Göteborg Direkt om hur båtstölderna påverkats av den omtumlande våren. Det visar sig att från januari till juli har stölderna av båtmotorer minskat med 87 anmälningar. Det motsvarar 10,5 miljoner kronor mindre pengar i stölder.

– Vad siffrorna visar är antalet anmälda stölder. En anmälning kan alltså vara massor med motorer som togs under samma tillfälle, säger Thomas Andersson, grundare och regional samordnare för Båtsamverkan Väst.

Kartläggningen visar också att det är runt Torslanda som båda åren har varit mest utsatt för stöld av båtmotorer. Thomas menar att det är ett extra utsatt område eftersom det saknar båtsamverkansföreningar.

– Ett problem är att båtägare inte har varit medvetna om det stora antalet stölder och även haft den så kallade "det händer inte oss-mentaliteten". Det skulle behövas starta en klubb i området för båtägare och boende som kan hjälpas åt att hålla ett öga på hamnen.

Internationella ligor bakom båtmotorstölder

Det är internationella stöldligor som står bakom 80-90 procent av stölderna av båtmotorer. Motorerna förs utomlands på andra sidan Östersjön i en del av en organiserad brottslighet. Det är därför som siffrorna i år kraftigt har minskat, enligt Thomas Andersson.

– I och med att gränserna är stängda på grund av corona får inte längre "Båtmotortjuvar AB" in tjuvarna i landet och kan därför inte fortsätta den illegala verksamheten, säger han.

Grannländerna bakom stöld av hela båtar

Även när det gäller stölder av hela båtar märker Thomas Andersson av ett minskat tryck hos polisen, men saknar samlad statistik från föregående år.

– När det gäller stöld av båt så är det nordens kriminella nätverk som ligger bakom. Man stjäl båten och åker rakt över till våra grannländer. Det är ofta stulna göteborgsbåtar som sedan hittas i Norge, säger han.

Stöld av hela båtar under 2020. Även här märker Thomas Andersson av ett minskat tryck. Foto: Hobbit2

Thomas Andersson, grundare och regional samordnare för Båtsamverkan Väst. Foto: Polisen

Båtsamverkan stor del av minskningen

Även Båtsamverkan, som Thomas Andersson är grundare för, är en stor anledning bakom nedgången av båtstölder.

– Det handlar om att engagera båtägare att starta båtsamverkansföreningar. Med föreningar kommer engagerade människor som håller koll på sina båtar och hamnar. Med detta kommer fler tips till polisen som flera gånger lett till gripanden och beslag, säger Tomas Andersson.

Vad mer kan man göra för att förhindra stöld av sin båt?

1. Rista in ditt personnummer. Det är bättre än att märka båten med ditt namn.

2. Använd spårsändare. En GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.

3. Se till att båten sitter väl förankrad med en klass-3 kätting i bryggan.

4. Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.

5. Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.

6. Försök tänka som en "tjuv" – hitta de svaga länkarna och förebygg där.

Källa: Båtsamverkan region Väst.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57