KONSTGRÄS. I onsdags invigdes en så kallad Cruyff court utanför Sjumilaskolan. Foto: Lina Persson

Unik konstgräsplan lyfter Biskopsgården

Det har länge varit ont om konstgräsplaner i Biskopsgården. Nu har stadsdelen fått en ny plan, den första i sitt slag i Sverige.

  • Publicerad 15:26, 8 aug 2018

I dag invigdes en så kallad Cruyff court utanför Sjumilaskolan, en konstgräsplan uppkallad efter dess finansiär Johan Cruyff Foundation.

– Sjumilaskolan har saknat en bra utemiljö och Biskopsgården har saknat konstgräsplaner i flera år, så det här är verkligen ett stort lyft, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör i Västra Hisingen.  

Johan Cruyff var en holländsk fotbollsspelare och coach som dog för två år sedan. Hittills har hans stiftelse anlagt 240 planer i 21 länder.   

Det är IFK Göteborg som i samarbete med Johan Cruyff Foundation anlägger mindre konstgräsplaner i utsatta områden i Göteborg. Courten vid Sjumilaskolan är den första i landet men det kommer också att bli konstgräsplaner i Hammarkullen och Bergsjön.

– Planen ger möjlighet till spontanidrott, skolaktiviteter och fotbollscuper, säger Elisabeth Anderton, CSR-ansvarig på IFK Göteborg. IFK Göteborg är en förening för alla och med fotbollen kan vi bidra till att få barn och unga i rörelse i Biskopsgården.

Planen är inte stor, bara 22 x 33 meter, men planen är att såväl Sjumilaskolan som lokala klubbar och IFK Göteborg ska ha verksamhet på planen.

Med finansieringen kom krav på organiserad verksamhet på planen, sex timmar i veckan, och IFK Göteborg har tagit på sig att utbilda coacher som ska bli förebilder på planen.  

– Det är en av de bästa delarna med konstgräsplanen, att vi får en stor idrottsklubb engagerad i att samla barn och ungdomar hos oss, säger Sergio Garay. Att ungdomar får något att göra minskar risken att de väljer en mer destruktiv bana. Med en konstgräsplan förlänger man dessutom säsongen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG