Unik mottagning för utmattade öppnar i stan

Utmattningssyndrom kan vara svårbehandlat och ta många år att komma tillbaka från. Nu har en unik specialistmottagning öppnat i Göteborg.

  • Publicerad 08:00, 8 dec 2016

Lokalerna ligger på Viktor Rydbergsgatan och i veckan har den första patienten tagits emot på PMU, Psykiatrimottagning för utmattningssyndrom. En unik modell som hittills bara finns i Göteborg, enligt enhetschef Gro Sundell.

– Det nya med detta är att den ligger under psykiatrin, som en specialistmottagning. Även om det här är en psykiatrisk diagnos så är det inte psykiatrin som har haft huvudansvaret för den här patientgruppen, säger hon.

I fjol var 8000 patienter sjukskrivna för utmattningssyndrom i Västra Götalandsregionen. Den som drabbas har i första hand kontakt med vårdcentralen, men de fall som är svårbehandlade kan få remiss till den nya specialistmottagningen, som särskilt vänder sig till personer med utmattningssyndrom i kombination med en annan psykiatrisk diagnos.

Så kallad samsjuklighet.

– Det innebär att man förutom utmattningen har ytterligare en diagnos, som exempelvis ångest eller depression. Här har vi förmågan att se om det rör sig om utmattning eller om det är något annat som ligger till grund för att man inte blir frisk, säger Gro Sundell.

Mottagningen täcker hela Västra Götalandsregionen och kommer totalt att ha sexton anställda. Förhoppningen är att kunna hjälpa patienter med utdragna problem.

– Det viktiga är att kunna hjälpa dem som går sjukskrivna år ut och år in. Tyvärr är det ju vanligt, men det ska inte ta flera år, säger hon.

Hur många kommer ni kunna behandla?

– Vi tänker oss ungefär 400 nybesök om året och sen kommer vi ju även ha konsultationspatienter där vi kan hjälpa vårdcentralen där patienten bor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG